MARIJA ZAHAROVA: Holandija pokušava da "iskrivi" situaciju

Novosti onlajn

03. 04. 2022. u 16:12

APSURDNA optužba ambasade Holandije u Moskvi o delimičnoj obustavi rada navodno krivicom Moskve predstavlja pokušaj iskrivljavanja situacije, koja je povezana sa recipročnim merama na proterivanje ruskih diplomata, poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Foto: Jutjub/Ruptly

- Obratili smo pažnju na informacije objavljene 1. aprila na društvenim mrežama na zvaničnim nalozima holandske ambasade u Moskvi - izjavila je diplomata.

Prema njenim rečima, opšti smisao tih objava svodi se na to da holandska strana predstavništva u našoj zemlji obustavljaju deo svojih aktivnosti „krivicom Rusije“.

- Preostaje samo da se konstatuje apsurdnost takvih pokušaja iskrivljavanja situacije, koji, uostalom, uopšte nisu novi - istakla je Zaharova.

S tim u vezi, portparolka je podsetila je je 17 ruskih diplomata u Holandiji proglašeno za persone non grata 29. marta i da je zbog toga ruska strana najavila recipročne mere.

- I sada Hag, očigledno želeći da ih preduhitri, pokušava da stvar predstavi tako kao da obustavljanja dela aktivnosti diplomatskih predstavništava te zemlje – uopšte nije posledica destruktivne politike Holandije i, naravno, neprijateljskih koraka prema Moskvi, već neki ‘principijelni stav’ - zaključila je Zaharova.

Holandsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da je doneta odluka o proterivanju 17 osoba akreditovanih kao diplomate pri ruskim predstavništvima. Resor tvrdi da su ruske diplomate navodno tajno obavljale obaveštajne aktivnosti, a da njihovo proterivanje bilo potrebno u kontekstu mera zaštite nacionalne bezbednosti.

Prema rečima Zaharove, taj korak „svedoči o potpunoj nezainteresovanosti zvaničnog Haga za održavanje normalnih diplomatskih komunikacionih kanala sa Rusijom“. Diplomata je naglasila da će Moskva objaviti recipročne mere.

BONUS VIDEO:

"KRASNOPOLj" U AKCIJI: Rusi objavili snimak uništavanja položaja ukrajinske vojske

Pogledajte više