KOME SU RUSI DANAS UVELI SANKCIJE? Na stop-listi Kremlja Bajdenov sin i Hilari Klinton, Moskva najavila proširenje spiska

Novosti online

15. 03. 2022. u 20:06

RUSKA Federacija je danas uvela sankcije američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, kao i nizu američkih zvaničnika. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, to je odgovor na niz sankcija koje je Amerika uvela Rusiji, ruskim zvaničnicima i biznismenima.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Kao odgovor na niz sankcija bez presedana koje zabranjuju, između ostalog, ulazak u Sjedinjene Države najvišim zvaničnicima Ruske Federacije, počev od 15. marta, na ruskoj stop-listi je, na osnovu reciprociteta, predsednik Džo Bajden, Državni sekretar Entoni Blinken, ministar odbrane Lojd Ostin i predsednik Združenog štaba Mark Mili, kao i nekoliko šefova agencija i drugih istaknutih američkih ličnosti - piše u saopštenju ruskog iministarstva.

U saopštenju se ističe da su bili prinuđeni na ovaj korak zbog "ekstremne rusofobične politike sadašnje američke administracije, koja je, u očajničkom pokušaju da održi američku hegemoniju, napustila svaki osećaj pristojnosti i postavila kao svoj glavni cilj da obuzda Rusiju."

- Međutim, ne protivimo se održavanju zvaničnih veza kada je to u našem nacionalnom interesu, a po potrebi ćemo se baviti pitanjima koja proizilaze iz statusa lica na crnoj listi kako bismo organizovali kontakte na visokom nivou - piše u saopštenju.

Ispod je spisak svih američkih zvaničnika kojima je Rusija uvela sankcije.

  1. Džozef Robinet Bajden
  2. Entoni Džon Blinken
  3. Lojd Džejms Ostin Treći
  4. Mark Aleksander Mili
  5. Džejkob Džeremaja Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost
  6. Vilijam Džozef Berns, direktor CIA
  7. Dženifer Rene Psaki, sekretar za štampu Bele kuće
  8. Dalip Sing, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost
  9. Samanta Džejn Pauer, administratorka Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj
  10. Robert Hanter Bajden, sin predsednika SAD
  11. Hilari Dajan Rodam Klinton, bivša predsednička kandidatkinja SAD
  12. Adevale Adeiemo, zamenik američkog sekretara za trezor;
  13. Reta Džo Luis, predsednica i predsednica odbora direktora Eksportno-uvozne banke Sjedinjenih Država.

Iz ruskog ministarstva su najavili mogućnost da će sankcije biti proširene na druge zvaničnike, vojne lidere i medijske ličnosti koje promovišu rusofobiju ili doprinose podsticanju mržnje prema Rusiji.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

RUSKI PADOBRANCI U AKCIJI! Zaplenjeno zapadno oružje nedaleko od Kijeva

Pogledajte više