U ITALIJI ZAPLENJENA OGROMNA IMOVINA RUSKIH BOGATAŠA: Na udaru vile, jahte, računi u bankama

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

07. 03. 2022. u 17:50

U Italiji su zaplenjena dobra petorice ruskih bogataša koje je stavila na crnu listu italijanska Vlada a koji se smatraju bliskim ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, na udaru su se našle vile, jahte, računi u bankama, zabranjena je njihova prodaja, izdavanje u najam ili pod hipoteku.

Foto: Radio Kotor

Operaciju je izvela Finansijska policija, među zaplenjenim dobrima se nalazi i jahta koja se smatra jednom od najvećih i najluksuznijih na svetu  „Lady M“ vrednost 65 miliona evra, usidrena u luci Imperija u Liguriji, vlasnik je Aleksej Mordašov, predsednik ruskog diva železare „Severstal“. Druga zaplenjena jahta je u vlasništvu Genadija Nikolajeviča Timčenka vlasnika investicione kompanije „Volga grup“,  koja se nalazi u luci u Sanremu u vrednosti od oko 50 miliona evra.

Ruskim bogatašima oduzete su i nekretnine, Ališer Usmanov ruski je bogataš poreklom iz Uzbeka i među najbogatijim ljudima na svetu, većinski akcionar u firmi Metaloinvest, zaplenjene su mu vile na „Kosta Smeraldi“ na Sardiniji u vrednosti od 17 miliona evra, vile se nalaze u mestu Galura, bio je počasni građanin grada Arzakena i bio je dobrotvor dajući na poklon ambulantna kola. A u Nemačkoj mu je zaplenjena jahta po dužini peta na svetu.

Vladimiru Rudolfoviču Solovievu novinaru i voditelju televizijskog programa „poznat po propagandi u korist Putina“ zaplenjene su nekretnine u provinciji Komo u vrednosti od 8 miliona evra. Na nišanu Finansijske policije završio je i Oleg Savčenko, zaplenjena je vila u mestu Luka u Toskani. Na crnoj listi nakon uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji završilo je 680 ruskih bogataša, među njima 26 super bogataša.

Foto: Depositphotos

Zamrzavanje dobara ruskih bogataša u Italiji izvršeno je po Zakonu od 2. juna 2007, u kojem se objašnjava kada se primenjuje ova odredba, a glavni član se odnosi na slučajeve kada treba da se predupredi sistem finansiranja „sa ciljem finansiranja terorizma i prometa oružja za masovno uništavanje“ a na osnovu pravilnika kako su propisale UN, EU i nacionalne odredbe. Zaplenjena dobra ne mogu biti premeštana, niti data na raspolaganje radi sticanja ekonomskih resursa.

Pri Ministarstvu za Ekonomiju je ustanovljen Komitet za finansijsku sigurnost, integrisan sa Upravom javnih prihoda, a koji ima pravo na pravovremeno aktiviranje mera zamrzavanja, koje traju 6 meseci, a „obnovljive su u istoj formi sve dok za to postoje uslovi“.

BONUS VIDEO: RUSI OBJAVILI SNIMAK IZ HERSONSKE OBLASTI: Pogledajte šta su od naoružanja ostavili ukrajinski vojni

                                        
Pogledajte više