ITALIJANSKI MEDIJI: RAI, Medijaset i ANSA povlače novinare iz Rusije

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

05. 03. 2022. u 23:10

NAKON propisa kojeg su ustanovile i objavile vlasti iz Moskve a kojim se predviđaju velike zatvorske kazne za objavljivanje vesti koje se smatraju lažnim Italijanska televizija RAI povlači sve novinarske izveštače iz Rusije.

Foto AP

Takvu odluku donele su i tv Medijaset i agencija Ansa.

Četiri izveštača RAI treba da se vrate u Italiju, a za dva dopisnika su ostavljene opcije ili da se vrate u Rim ili mogu da ostanu u Moskvi ali su od danas na odmoru. Dražavna televizija je objasnila u saopštenju da je ovakvu odluku donela „povodom usvajanja norme koja predviđa velike zatvorske kazne za objavljivanje vesti koje ruske vlasti mogu smatrati lažnim“.

RAI daje na znanje da je ovo stezanje medija usvojila Duma, a predviđa i do 15 godina zatvora za one koji govore o ruskoj invaziji na Ukrajinu i „mera povlačenja novinara bila je neohodna radi bezbednosti novinara na terenu i zbog maksimalne slobode informacija“.

RAI namerava da pokriva vesti o Rusiji od novinara koji su dislocirani u okolnim zemljama ili od strane centralnih redakcija u Italiji. Zbog odluke koju je saopštio RAI spremna je da interveniše Parlamentarna komisija za nadzor, objašnjava njen predsednik Alberto Barakini, i tako shvati razloge koji su naveli tu kuću da suspenduje servis iz Rusije. Zatražićemo da saznamo da li su umešani izveštači sa terena i dopisnici i po njemu poslednja reč o tome treba da stigne od novinara sa terena.

Ovaj potez stigao je nakon polemika o izveštaju dopisnika RAI1 sa sedištem u Moskvi, Marka Inara i njegovoj izjavi o širenju Natoa na Istok kao razlog za podsticanje invazije na Ukrajinu. Naredba RAI se odnosi na svih 6 novinara, dva dopisnika Marka Inara iz Moske i Serđo Paini iz Rostova na Donu, na granici Rusije-Ukrajine na ruskoj strani i 4 izveštača sa terena.

Oglasio se Marko Inaro - „da sam ja pitan ostao bih, ja sam novinar i radim dok mi Kuća ne kaže da stanem. Ili dok me ne uhapse“.

BONUS VIDEO: RUSI UŠLI U HARKOV: Oklopna vozila se probila u centar drugog najvećeg ukrajinskog grada

Pogledajte više