U AMERICI TENCENT I ALIBABA "OZLOGLAŠENI": Kineski sajtovi za e-trgovinu optuženi za prodaju

D. D. S. 18. 02. 2022. u 12:43

U SAD su na listi "ozloglašenih" 42 onlajn, uglavnom kineska tržišta, uz 35 fizičkih, jer su prijavljeni da su uključena ili omogućavaju trgovanje falsifikovanim robnim markama ili pirateriju autorskih prava. Prema saopštenju Kancelarije američkog trgovinskog predstavnika, među njima su sajtovi za e-trgovinu kojima upravljaju kineski Tencent i Alibaba Grupa.

Foto: Depositphotos

Prema saopštenju, na listu su prvi put uvršćeni i AliEkspres i ekosistem onlajn trgovine Vičet, dva značajna kineska internet tržišta koja navodno omogućavaju prodaju krivotvorene robe. Kineski onlajn trgovci Baidu Vangpan, DHGejt, Pinduoduo i Taobao se odranije nalaze na listi, zajedno sa još devet trgovaca iz Kine koji su poznati po proizvodnji, distribuciji i prodaji falsifikovane robe.

Grupa Alibaba je saopštila da će nastaviti da sarađuje radi sa vladinim agencijama na rešavanju problema zaštite intelektualne svojine na svim svojim platformama. Industrijske organizacije u SAD, kao što su Američko udruženje proizvođača odeće i obuće (AAFA) i Udruženje filmske industrije pozdravili su odluku.

Pogledajte više