KIMOVE RAKETE SVE MODERNIJE: Severna Koreja drugi put za nedelju dana testirala hipersonični projektil, sada uz prisustvo lidera zemlje

D. D. S.

13. 01. 2022. u 06:57

ZA manje od nedelju dana Severna Koreja je uspešno testirala dve hipersonične rakete, pri čemu je drugi put to učinjeno u prisustvu lidera Kim Džong Una.

Kim Džon Un u Raketnom centru, Foto AP

To što je severnokorejski lider prvi put posle više od godinu dana prisustvovao testiranju rakete smatra se potvrdom njegovog obećanja da će ojačati vojsku najsavremenijom tehnologijom.

U izveštaju državne agencije KCNA se tvrdi da je projektil leteo 600 kilometara ka Istočnom moru, posle čega je usledilo manevrisanje od 240 kilometara pre nego što je udario u metu, 1.000 kilometara daleko od obale. Ovo je treći prijavljeni test hipersonične rakete Severne Koreje, koja je objavila da je prvi put to učinjeno septembra 2021.

Za razliku od balističkih raketa, koje putuju u velikoj, uglavnom predvidljivoj paraboli, čineći ih lakšim za presretanje, hipersonično oružje može da prođe bočno, blizu Zemljine površine i pogodi metu za mnogo kraće vreme leta. Pored toga, hipersonično oružje može da postigne pet puta veću brzinu od zvuka - ili oko 6.200 kilometara na sat.

Sve ove karakteristike čine ih težim za praćenje i presretanje, pogotovu jer mogu da izbegnu radar duže vreme. Ove rakete ostavljaju prostor i za nagađanja da li nose konvencionalnu visokoeksplozivnu bojevu glavu, ili nuklearnu.

Severna Koreja pridružila se, tako, malom broju zemalja, uz SAD, Rusiju i Kinu, u pokušaju da razvije hipersonične rakete. 

Stalna pretnja sankcijama

SAD i UN uporno šalju upozorenja i prete sankcijama kako bi se testiranje oružja u Severnoj Koreji zaustavilo, ali Kim prkosi. Istovremeno, uticajni američki Savet za spoljne odnose, aktivnosti Pjongjanga smatra prvorazrednom pretnjom po mir na Korejskom poluostrvu.

Pogledajte više