ZAGREB JE ZAPUŠTENI GRAD: Građani nezadovoljni situacijom u glavnom gradu Hrvatske, upozoravaju na nemar vlasti

TRI godine otkako Zagreb vode aktivisti iz stranke Možemo, a glavni grad Hrvatske je zapušten više nego ikada, saobraćaj ne funkcioniše, fasade su ruglo. Od jednog do drugog kraja grada vozačima ponekad treba i dva sata, iako udaljenosti nisu kao u velikim svetskim metropolama, a biciklisti u samom centru grada ugrožavaju pešake.

Foto: AP

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, sigurno najneuspešniji u istoriji tog grada, obećava brojne projekte koji su zasad samo na papiru.

Nijedan od glavnih projekata nove gradske vlasti da se reši odlaganje smeća nije uspeo, jer ovim tempom kako se rade podzemna i nadzemna spremišta Zagrepčani bi trebali da čekaju više decenija da projekat zaživi u potpunosti. Sve je više nervoze i ogorčenja građana, razočaranih da nova vlast nije uradila gotovo ništa i da za sve probleme optužuje bivšeg gradonačelnika Milana Bandića, koji je za razliku od njih realizovao brojne gradske projekte. Zagreb, kao i sve druge hrvatske gradove čekaju u maju sledeće godine lokalni izbori, a već sada se javljaju kandidati koji poručuju da će grad voditi mnogo efikasnije od sadašnjih bivših aktivista.

Zagreb je trenutno najzapušteniji evropski grad u kojem su išarane fasade, zatvoreni poslovni prostori, a strogi centar izgleda kao posle apokalipse. Delovi grada su raskopani, radovi na obnovi puteva traju mnogo duže nego što je bilo predviđeno, a stalno se stvaraju dugačke kolone automobila.

Blokada

UČITELjI iz Zagreba poslali su pismo ministru obrazovanja Radovanu Fuhsu tražeći da se reši problem sa problematičnim učenikom, koji se vuče mesecima. "Ako to ne rešite, suočićete se sa masovnim blokadama nastave", poručili su oni.

- Teško je sve to gledati. Građevinski otpad se kotrlja neopranim ulicama. Zagreb izgleda kao zapuštena provincijska selendra koja se raspada po šavovima - izjavila je arhitekta Zrinka Paladino.

Istovremeno, ruše se istorijski važne zgrade zbog privatnih interesa. Nema prave vizije kako bi grad trebalo da izgleda u budućnosti, a nema ni investitora koji bi pokrenuli velike projekte, kao grad na Savi. Za razliku od Beograda koji snažno napreduje i danas je svetski velegrad, u Zagrebu nema ni novih hotela, ni luksuznih prodavnica velikih brendova. I kultura, po kojoj je Zagreb bio poznat, danas je svedena u skromne gabarite. Koliko je sve devastirano pokazuje i tragičan kraj dr Ante Ćorušića, direktora najvećeg hrvatskog kliničko-bolničkog centra na Rebru, koji je smrtno stradao kada je pao sa stepenica u vlastitoj bolnici.

- Zagreb danas ima u kasi najviše novca nego ikad, a građani nemaju od toga nikakve koristi - upozorava Ivica Lovrić, predsednik "Plavog grada", koji namerava da se kandiduje na sledećim izborima za gradonačelnika Zagreba.

Stadion Dinama izaziva podsmeh svih koji ga vide, a uprkos brojnim dogovorima i najavama o gradnji nacionalnog stadiona zasada se ništa ne događa. Zagreb je kupio tramvaje u Nemačkoj, a život u gradu je skuplji nego ikada. Stan se ne može iznajmiti bez minimum 500 evra, cifre idu i do nekoliko hiljada za rentu, dok su cene kvadrata novih stanova otišle u nebo. Tako kvadrat novogradnje u samom centru iznosi 10.000 evra, više nego u evropskim metropolama, dok su plate Zagrepčana mnogo skromnije od onih u Beču, Milanu ili Parizu.

Pogledajte više