PODELE U SEVERNOJ MAKEDONIJI SVE IZRAŽENIJE: Opštine plaćaju Albansku akademiju nauka

Mladen Stančić - Od stalnog dopisnika - Skoplje

18. 10. 2024. u 15:34

PROJEKAT za formiranje "Albanske akademije nauka i umetnosti" u Republici Severnoj Makedoniji (RSM) na početku realizacije "nosiće" opštine u kojima rukovode kadrovi vladajuće koalicije "Vredi", dok ne bude obezbeđena institucionalna forma.

Foto: Printskrin

Najavio je ovo Biljal Kasami, jedan od čelnika tog političkog bloka i gradonačelnik opštine Tetovo na severozapadu zemlje. Prema planovima, ta akademija, etnički pandan Makedonskoj akademiji nauka i umetnosti (MANU), trebalo bi da bude formirana naredne godine.

Za sada nisu objavljeni precizni podaci o iznosu sredstava podrške, ali se najavljuje da će finansiranje biti obezbeđeno iz budžeta četiri opštine - Čair u Skoplju, Tetovo, Gostivar i Želino na zapadu zemlje. A Kasami je ponovio da ostvarenje ideje o akademiji nauka i umetnosti Albanaca u zemlji zaslužuje podršku, jer treba da budu adekvatno predstavljeni i na akademskom nivou.

Uprkos činjenici da su ideju za formiranje Albanske akademija nauka i umetnosti u RSM odbacili predstavnici dela vladajuće koalicije, među kojima je i premijer i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, pa i deo akademika, iz bloka "Vredi" istrajavaju na ostvarenju projekta.

Da su podele po ovom pitanju sve izraženije čak i u vladajućoj stranci VMRO-DPMNE potvrđuje i čestitka podrške albanske inicijative univerzitetskog profesora Trajka Slavevskog, visokog partijskog funkcionera, bivšeg ministra finansija i aktuelnog predsednika Saveta grada Skoplja.

- Srećan početak Naučno-umetničkog društva iz Tetova - napisao je Slavevski. - Snažno podržavam inicijativu za osnivanje NUD sa radnim naslovom "Albanska akademija nauka i umetnosti" sa sedištem u Tetovu. Nauka treba da se podržava kao zamajac progresu društva. Siguran sam da i ovo NUD može da pridonese jačanju svesti o važnosti nauke, a kroz konkretne projekte da pruži doprinos u društvenoj sferi i razvoju ekonomije i industrije u našoj zemlji.

Slavevski bagateliše ocene nekih političara koji se "razbacuju izjavama" i tvrde da je MANU centar nauke i najproduktivnija naučna institucija u zemlji, kontrastavom da to jednostavno nije tačno.

- Naučno je dokazano, to su naši univerziteti. A kolegama naučnicima i umetnicima, asociranim oko NUD Tetovo, želim srećan početak i plodnu naučnoistraživačku i umetničku delatnost - napisao je Slavevski.

Iz najveće makedonske opozicione stranke - Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je potvrđeno da "neće podržati etničke podele u nauci i kategorično će se suprotstaviti idejama koje promovišu i proturaju kalicioni partneri u vlasti na čelu sa 'Vredi'". To je novinarima obrazložio i poslanik SDSM u parlamentu Mitko Trajčuleski. 

Mickoski: Nepotrebne podele

Premijer Mickoski odmah posle prijavljivanja ideje iz koalicionog bloka "Vredi", albanskih stranaka u vlasti, za formiranje paralelne Albanske akademija nauka i umetnosti ocenio je da je stav njegove stranke jasan:

- Mi imamo MANU u čijim okvirima su okupljeni naučnici različite etničke pripadnosti i treba da radimo u pravcu obogaćivanja naučne misli, to je budućnost.

Dodao je da "ta budućnost nije u podelama, nego u ujedinjavanju".

BONUS VIDEO: Viktor cepa drva da pomogne bolesnima

Pogledajte više