NAJMANJE 20 MRTVIH, ZA 5 OSOBA SE JOŠ TRAGA: Evo kakva je trenutna situacija u delovima BiH koji su najviše stradali tokom poplava

Dejana Kalinić 10. 10. 2024. u 20:48

VLADA Hercegovačko-neretvanskog kantona objavila je da je u ovom kantonu najmanje 20 osoba izgubilo život usled katastrofalnih poplava koje su pogodile ovaj deo BiH.

Foto: Printskrin/Jutjub/Kliks

- Prema službenim podacima iz Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a HNK-a, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenim područjima HNK-a, zaključno sa ovim izveštajem, iznosi 20 mrtvih - saopštili su iz vlade ovog kantona.

Naveli su i da nije ustanovljen identitet jedne od osoba koja je izgubila život.

- Od ukupnog broja smrtno stradalih, sedamnaest je lica iz Jablanice, tri iz Konjica. Po podacima MUP-a, u Jablanici je aktivna potraga za tri prijavljena nestala lica, u Konjicu za dva. Od 20 smrtno stradalih, jedno je telo još uvek neidentifikovano - rečeno je u saopštenju.

Što se tiče puteva, objavili su da je put prema Mostaru iz Jablanice još uvek zatvoren.

- I dalje je u prekidu saobraćajna komunikacija između Mostara i Jablanice, sanirane su ceste između Jablanice i Konjica, te Jablanice i Prozor-Rame, dok je regionalna cesta Jablanica - Doljani tek delomično prohodna. Regionalna cesta Ostrožac - Parsovići - Fojnica, kao i lokalne ceste Buturović Polje - Seonica - Višnjevice, odnosno Kralupi - Trešnjevice nisu prohodne zbog značajnih oštećenja - kažu iz Vlade HNK.

Objavili su i posljednje informacije o međunarodnoj pomoći koja je pristigla na područje ovog kantona, koji je najviše pogođen razornim poplavama.

- Iz Hrvatske je stiglo 15 stambenih kontejnera, a noćas se očekuje 20 dodatnih iz Turske. Građevinska operativa na terenu radi na pripremi za postavljanje kontejnerskog naselja u Goranskom Polju - saopštili su.

Podsetimo, značajno su pogođene i opštine Kiseljak i Fojnica, koje se nalaze u Srednjobosanskom kantonu. Na ovom području je zasad potvrđeno da su najmanje četiri osobe izgubile život.

(Kliks)

BONUS VIDEO: POPLAVE U MILANU: Pogledajte kako izgledaju ulice posle obilnih padavina

Pogledajte više