U ZAGREBU SVEČANO OTVOREN SRPSKI KULTURNI CENTAR: Srbi napokon svoji na svome

NAKON trideset godina pravne bitke Srbi u Hrvatskoj dobili svoje nekretnine u centru Zagreba gde se gradi i druga faza kulturnog centra.

Foto Tanjug/MSP

Nakon Gline i Zagreb je dobio Srpski kulturni centar koji je otvoren u samom centru grada u kompleksu koji je pripadao Srbima još od kraja devetnaestog veka. Svečanom otvaranju prisustvovao je i šef srpske diplomatije Marko Đurić, hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek, a predsednik Srpskog kulturnog veća Milorad Pupovac je naglasio da je urađena prva faza kulturnog centra nakon što su Srbi punih trideset godina vodili bitku za povraćaj imovine.

-Ispunjava me ponosom kada čujem nastojanja da se odnosi Srba i Hrvata ili Hrvata i Srba učine boljim, kroz poštovanje kulture, nacionalnih zajednica. Želim da se zahvalim predstavnicima srpskih institucija u Hrvatskoj što su i u jednom turbulentnom vremenu predano radili na očuvanju svog nacionalnog i kulturnog identiteta i da budu most saradnje između Hrvatske i Srbije, rekao je Marko Đurić.

Ministar Đurić rekao je da mu je čast i ponos što u srcu Zagreba vidi na srpskom pismu i jeziku naziv kulturnog centra.

-Želim da se zahvalim i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i vladi na pomoći srpskoj zajednici u Hrvatskoj, ali istovremeno i hrvatskoj vladi na pomoći. Srbija će nastaviti da pomaže ne samo srpskoj zajednici u Hrvatskoj, nego i hrvatskoj u Srbiji da bude svoja na svome.

Đurić je naglasio da će se nastaviti rešavanje otvorenih pitanja iz prošlosti i  trasiranje puta u budućnost, što je i najvažnije.

-Poštovanje treba da preraste u poverenje, koje uveren sam u budućnosti može da preraste i u prijateljstvo.

Hrvatski ministarka kulture Obuljen Koržinek naglasila je da hrvatska vlada vodi računa da srpska zajednica može da ostvari sva prava, a otvaranje Srpskog kulturnog centra samo je dokaz tome.

Inače, reč je o prvoj fazi velikog i ambicioznog projekta koji se realizuje na mestu gde je u prošlosti bila štamparija zagrebačkog izdanja „Borbe". Zahvaljujući vladama Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića omogućeno je da se realizuje kulturni centar, tako da se u obnovljenoj zgradi sada nalaze dobro opremljeni prostori koji će omogućiti  SKD “Prosvjeta“ da organizuje razne kulturne sadržaje. Prva sredstva za administrativno-pravne poslove na realizaciji Srpskog kulturnog centra u Zagrebu obezbedila je vlada Srbije, a novac za obnovu i uređenje dala je hrvatska vlada. Tek predstoji još veliki posao izgradnje novih objekata i kada sve to bude završeno Srbi u Zagrebu dobiće zaista reprezentativni prostor koji će omogućiti pozorišne predstave, izložbe i razne druge kulturne manifestacije. U novoobnovljenoj zgradi sada su smešteni i redakcije „Novosti“ i Arhiv Srba u Hrvatskoj, a u prizemlju je Historijski ulaz sa pričom o prošlosti, galerija, klub i dvorana. Sve su to multifunkcionalni prostori koji će biti na raspolaganju kako srpskim kulturnim institucijama, ali i hrvatskim sa kojima se već i sada dogovara saradnja.

Prva izložba u novouređenom Srpskom kulturnom centru je „Barbarogenij nadrealizma“ koja u fokus stavlja avangardne umetničke pokrete dvadesetog veka, a stavljen je naglasak na saradnju hrvatskih i srpskih autora. Izložba „Barbarogenij nadrealizma“ u fokus stavlja avangardne umjetničke pokrete dvadesetog veka zenitizam i dadaizam, kulturne veze koje su Anuška Kohn Micić, te braća iz Majskih Poljana kod Gline, Ljubomir Micić i Branko Ve Poljanski, pokrenuli oko internacionalnog časopisa za umetnost i kulturu Zenit.

U Zagrebu se uskoro dovršava i Memorijal za porodicu Zec na Sljemenu, gde su mučki ubijeni članovi srpske porodice, među kojima i devojčica Aleksandra Zec.

Pogledajte više