ŽRTVE KOMUNIZMA NEĆE DOBITI MUZEJ: Čelnici Hrvatskog grada Splita odbijaju inicijativu

DOMOVINSKI pokret splitsko-dalmatinske županije želi da uvrsti u budžet grada Splita finansiranje dokumentacije za izgradnju Muzeja žrtava komunizma, po uzoru na slične u nekim evropskim državama.

Ivica Puljak, Foto Fejsbuk

Šanse da taj predlog prođe su veoma male, jer je u Splitu na vlasti levica, a i gradonačelnik Ivica Puljak nije bio oduševljen tim predlogom.

Ideja muzeju koji bi trebalo da mlade upozna sa periodom komunizma javila se u trenutku kada je Domovinski pokret pregovarao sa HDZ o koaliciji, ali su se u međuvremenu dogodili brojni potresi u toj stranci. Idejni pokretač da se izgradi muzej bio je američki Hrvat Stefan Nikola Bartulica, koji je izabran za poslanika u Evropskom parlamentu i napustio je Domovinski pokret. Ostaci Domovinskog pokreta sada pokušavaju da ožive stranku, pa splitski ogranak opet spominje muzej.

- Danas smo svedoci kako se nekadašnji brutalni egzekutori komunističkih tajnih službi javno slave kao ugledne diplomate i državnici. No, istorijska je istina kako su u stvari bili i ostali brutalni egzekutori koji su na diplomatske pozicije došli zahvaljujući rukama krvavim do lakta - tvrde u Domovinskom pokretu, očito aludirajući na Budimira Lončara koji je nedavno umro.

- Smatramo tragedijom ove države da najviši državni funkcioneri takvim osobama pišu hvalospeve povodom smrti, predstavljajući ih kao ugledne građane koji su zadužili ovu zemlju. Kako se to više ne bi događalo, te kako bi mlađe generacije mogle čuti istorijske istine, osnovaćemo Muzej žrtava komunizma.

Ivica Kukavica, Foto Printskrin

Potpredsednik DP u Splitu Ivica Kukavica tvrdi da nema grada u Dalmaciji u kojem nema masovne grobnice žrtava komunizma nakon Drugog svetskog rata.

- Muzej žrtava komunizma treba da bude prva etapa u povratku Hrvata iz masovnih grobnica u Sloveniji. Cilj svih naših inicijativa je podizanje svesti naroda, a to podizanje svesti mora na kraju da dovede do povratka u Hrvatsku desetine hiljada žrtava hrvatskih vojnika i civila iz masovnih grobnica u susedstvu. Ti ljudi zaslužuju dostojanstven ispraćaj i sahranu - kaže Kukavica, pri čemu misli na ostatke ustaške vojske koja je posle rata bežala na zapad.

Bilo je i predloga da se izgradi muzej žrtava svih totalitarnih režima, a predlagači tvrde da bi to bila još jedna turistička atrakcija u Zagrebu. Vladajući HDZ se ne oglašava, a pao je u vodu i zahtev Bartulice o saradnji u koaliciji, koji je predviđao i gradnju muzeja, jer ni on, ni mnogi članovi Domovinskog pokreta nisu više "na vlasti".

Mario Radić, koji je predvodio "pobunjenike" u Domovinskom pokretu, osnovao je novu stranku koju je nazvao DOMiNO (Dom i nacionalno okupljanje), a mnogi se zabavljaju na račun tog imena koje je slično udruženju "Domino" koje se godinama zalaže za prava gej osoba.

Foto Shutterstock

Nije bilo podrške

POVODOM ovog pitanja javnosti se obratila i dr Vlatka Vukelić. Ona tvrdi da je sisački logor gde su umirala kozaračka deca bio "prihvatilište" i kaže da ideja o muzeju žrtava komunizma zapravo nije nova: "Ona već postoji neko vreme, ali je bila lišena državne podrške".

Pogledajte više