HLADAN TUŠ ZA ZUKANA HELEZA: Ambasada SAD nije štedela reči - Grozna izdaja...

Novosti online 18. 09. 2024. u 21:29

U SVOM novom oglašavanju Ambasada SAD je kritikovala ministra odbrane BiH Zukana Heleza zbog njegovih komentara tokom jednog od intervjua koji je dao za federalni medij.

Foto: Profimedia

- Sjedinjene Države razočarane su komentarima ministra Heleza u intervjuu FTV 17. septembra. Sudeći prema njima, čini se da je ministar pogrešno shvatio ambasadorov blog o BiH, NATO i reformi odbrane.

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju težnje BiH za članstvo u NATO-u. Ponosni smo na naš rad s Oružanim snagama BiH (OSBiH), koje se, kako je naglasio ambasador, sastoje od muškaraca i žena svih nacionalnosti, patriota koji su odabrali da služe svojoj zemlji. Kao što je ambasador istakao u svom blogu, ovim muškarcima i ženama njihovo civilno političko vođstvo posljldnjih godina slabo pomaže jer je odlučilo fokusirati svoje vreme i energiju na ambiciozne izjave o podršci članstvu BiH u NATO, umesto na obavljanje teškog posla potrebnog za jačanje partnerstva BiH s NATO-om i približavanje zemlje članstvu.

Ambasador je jasno rekao da je opstrukcija ovogodišnjeg Programa reformi od ministara iz SNSD-a neprimerena, posebno imajući u vidu zakonske obaveze svih ministara i zamenika ministara da 'provode potrebne aktivnosti u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, s ciljem pristupanja Bosne i Hercegovine NATO-u - navodi se u početku.

Neuspeh ovih pojedinaca da rade svoj posao u skladu sa zakonom stvar je koju najbolje mogu rešiti institucije vladavine prava u BiH, pišu federalni mediji.

Iz Ambasade navode da je Helez odlučio da odgovori na ambasadorov blog tako što je, između ostalog, napao članove osoblja Štaba NATO-a u Sarajevu optuživši ih da su doveli u zabludu ambasadora i Sjedinjene Američke Države.

- To je pogrešno. Ambasador je napisao blog i tačka. Nije problem Štab NATO-a u Sarajevu; oni su bili i jesu deo rešenja. Grubi pokušaj ministra Heleza da na njih prebaci krivicu za vlastite neuspehe u vođenju Ministarstva grozna je izdaja prijateljstva NATO sa BiH - poručili su iz Ambasade SAD.

BONUS VIDEO: ĆUTA ODBIJA DA RAZGOVARA I PRETI: Moj posao je da dižem frku, stvari će se rešavati na ulici

Pogledajte više