UGROŽENA SLOBODA MEDIJA U HRVATSKOJ: Misija međunarodne organizacije MFRR ispituje pretnje i pritiske na medijske radnike u Zagrebu

V.C.

11. 09. 2024. u 14:36

STANjE slobode medija u Hrvatskoj zabrinjavajuće je s obzirom na to da su od sedam slučajeva kršenja slobode medija, koliko ih je zabeleženo u ovoj godini, pet počinili članovi Vlade ili drugi funkcioneri, objavljuju hrvatski mediji, pozivajući se na izveštaj Media Freedom Rapid Responsea.

Foto N. Fifić

Sam premijer Andrej Plenković javno je diskreditovao novinare zbog kritičkog izveštavanja o njemu i njegovoj partiji, navodi se u najnovijem izveštaju  MFRR, sprovedenom u evropskim državama, članicama EU-a i zemljama kandidatkinjama, za prvu polovinu 2024. godine.

Premijer je, kako se navodi, optuživao novinske kuće da su deo "zavere protiv njega i stranke", ali i za "korupciju i zlonamerno izveštavanje", a na konferencijama za medije vređao je pojedine novinare da bi izbegao da odgovori na njihova pitanja.

U izveštaju se izražava i zabrinutost zbog napada na novinare i redakcije koji dolaze iz krajnje desnog Domovinskog pokreta. Njihovi funkcioneri optuživali su pojedine žurnaliste za "medijsko zlostavljanje" i "zastrašivanje", a u vezi sa istraživanjem nekretnina koje nisu prijavili u imovinskim karticama. Pojedini prozvani mediji nakon verbalnih napada političara počeli su da dobijaju čak i preteće poruke.

Podseća se i na SMS pretnje bombom, u maju, upućene redakciji "Nacionala", čiji su vlasnik Ivo Pukanić i njegov bliski saradnik Niko Franjić ubijeni u napadu autobombom, u Zagrebu, 2008. godine.

"Nedavni amandmani Krivičnog zakona dodatno narušavaju slobodu medija, što uključujuće član 307.a, koji je uveo zatvorsku kaznu do tri godine za otkrivanje "nejavnih" informacija o istražnim merama ili dokazima u krivičnom postupku. Iako se kontroverzni član ne tiče direktno novinara, on ugrožava uzbunjivače. Istovremenno otvara mogućnost policiji ili tužiocu da istraže i naprave pritisak da se otkriju poverljivi podaci novinarskih izvora, što može uključivati i zaplenu novinarske opreme. Stalne pretnje i napadi na medijske profesionalce od političara i javnih funkcionera povećavaju rizik za novinare koji su već suočeni s izazovnim okolnostima u teškom okruženju za slobodu medija u Hrvatskoj. MFRR je zakazao međunarodnu misiju za utvrđivanje činjenica u septembru 2024. godine", stoji u izveštaju MFRR, čija je misija u Hrvatskoj upravo u toku.

Pogledajte više