HRVATSKA UVODI OBAVEZNI VOJNI ROK: Ni Zoran Milanović ne zna kako će izgledati sve

Iako će prvi vojnici biti pozvani već u januaru sledeće godine mnogo toga je još nepoznato, a nije upoznat ni vrhovni komandant oružanih snaga Zoran Milanović.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Iako se bliži povratak vojnog roka u Hrvatskoj još niko ne zna koliko će trajati, ko će sve biti pozvan da služi vojsku i kakve će uslove imati novi vojnici. Predsednik države i vrhovni zapovednik oružanih snaga Zoran Milanović tvrdi da su i sadašnji uslovi loši, da „vojnici skapavaju“ i napuštaju službu, dok Ministarstvo odbrane odgovara da u vreme dok je bio premijer vojnici nisu dobivali ni supu i salatu.

Milanović se ipak složio sa ministrom odbrane Ivanom Anušićem da najavljeno stezanje kaiša se ne sme odraziti na finansiranje vojske i da nema prostora za uštede. Uštede u odbrambenom budžetu ugrozile bi funkcionisanje celog sustava, a šef države se zauzima da se obezbedi više para za obuku vojnicima. „Imamo pojačan izlazak vojnika iz službe“, tvrdi Milnovićev savetnik za odbranu general Ivica Olujić i otkriva da predsedniku još nije predstavljen model za obavezno služenje vojnog roka, koji počinje 1. januara. Ne zna se ni koliko će ceo projekt koštati, a za to za sada nisu predviđene ni pare u budžetu koji se planira. Nije poznato ni koliko će se vojnika svake godine pozivati u vojsku, a spominje se da će budući vojnici prolaziti obuku u trajanju od dva ili tri meseca. „Previše je otvorenih pitanja i trebalo bi sesti i sve dogovoriti“, kaže general Olujić, a problem su narušeni odnosi između šefa države i premijera Andreja Plenkovića. Isto tako Hrvatsku čekaju predsednički izbori, a vladajući HDž želi uraditi sve da Milanović ne bude izabran.

U odgovoru resornog ministarstva tako se tvrdi da je Milanović izneo niz zlonamernih i netačnih teza o stanju u vojsci, kako bi sve prikazao u negativnom kontekstu. Sada aktivne vojne osobe čeka značajno povećanje plata, a vojnici će ubuduće zarađivati 1500 evra mesečno. Svi koji se prijave da prođu vojnu obuku dobit će 900o evra mesečno, a porasle su i dnevnice vojnim osobama 30 odsto. Podignuta je i dob za penzionisanje vojnika i mornara sa 45 na 50 godina. Ministarstvo odbrane naglašava da na proleće u Hrvatsku stižu još šest francuskih rafala, a da se nastavlja modernizacija u svim sektorima.

Raspoloženje javnosti prema uvođenju obaveznog vojnog roka nije ujednačeno, jer mnogi smatraju da to nije potrebno. Tvrde da je bolje stimulisati dobrovoljno služenje vojske i obezbediti budućim vojnicima uslove da ostanu i nakon obuke u vojsci. U prvih šest meseci se prijavilo da prođu obuku 45a kandidat, što je više nego proteklih godina, a pretpostavlja se da će povećanje novčane naknade biti dodatni stimulans za vojnike.

Svi priznaju da uslovi u kasarnama nisu idealni, da je većinom reč o objektima koji su stari i koji ne omogućuju standard kakav se danas očekuje. Ali, ulaganja su i dalje velika i najava ministra finansija Marka Primorca da se mora uštediti 1,5 milijafrde evra do kraja godine ne odnose se i na vojsku.

Pogledajte više