"UBEDIĆU GRKE!" Siljanovska ima plan da dijalogom sa Atinom reši problem imena države

Tanjug

31. 05. 2024. u 17:56

PREDSEDNICA Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je danas da ima plan da ubedi Grčku da, osim ustavnog naziva, država može da se koristi samo Makedonija.

Foto: Profimedia

- U planu je izgradnja dobrosusedskih odnosa. Plan nudi poštovanje i zahteva poštovanje. I mislim da u politici treba tražiti umetnost mogućeg, to ćemo uskoro. Moja prva izjava je bila da neću ići po svetu, da želim da upoznam komšije i mislim da ću to ostvariti. Naravno da je potrebno sa svima oko vas da pričate i mi nemamo drugog izbora nego da razgovaramo - rekla je Siljanovska Davkova.

Dijalog je, ističe, zdrava stvar i ako nema međusobnog uvažavanja, nema ni rezultata.

- Politika zahteva dijalog i ja sam spremna na to da bismo prevazišli probleme - rekla je ona, preneli su skopski mediji.

Siljanovska Davkova je rekla da ne očekuje da će Grčka odmah pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog nepoštovanja Prespanskog sporazuma, nakon što su takve objave pojavile u grčkim medijima.

- U Prespanskom sporazumu postoji gradacija. Prvo se to ukazuje, diskutuje, pitanje se upućuje UN-u, a onda ide na sud. Presude suda treba da budu validne erga omnes, ali to se u našem slučaju nije dogodilo - rekla je Siljanovska Davkova, koja je tokom polaganja Zakletve državu nazvala starim imenom - Makedonija, što je naljutilo zvaničnu Atinu.

Pogledajte više