JANŠA O RUSKOJ OFANZIVI: Ruska vojska nikad neće zauzeti Kijev

Tanjug

18. 03. 2022. u 00:05

RUSKA vojska nikada neće zauzeti Kijev, izjavio je danas slovenački premijer Janez Janša govoreći o utiscima tokom boravka u glavnom gradu Ukrajine koji je posetio u utorak zajedno s poljskim i češkim premijerima kada je i razgovarao s ukrajinskim rukovodstvom.

Foto AP

Govoreći za slovenačku televiziju, Janša je rekao da je to bila poseta ohrabrenja ukrajinskim liderima, prenosi Hina.

- Prvenstveno ta poseta je bila pokazatelj da Ukrajinu nismo otpisali, naglasio je Janša, dodajući da su se brojne diplomate, predstavnici međunarodnih organizacija i korporacija iz ukrajinske prestonice povukli još pre napada Rusije na Ukrajinu.

- Za njih je to bio znak da nisu otpisani, da se ne radi samo o podršci izdaleka nego da neko veruje da će se oni odbraniti i pobediti - dodao je Janša.

Foto Kiril Nesterenko

Prema njegovim rečima, napadi na centar Kijeva su relativno retki i grad nije opkoljen.

- Kijev se napada s istoka i zapada, ali snage koje napadaju grad su preslabe da bi ga zauzele. Ruska vojska nikad neće osvojiti Kijev, naglasio je slovenački premijer.

Ponovo je izneo i svoju ideju o uvođenju zone zabrana letenja iznad Ukrajine kako bi se olakšala odbrana od ruske agresije, iako je NATO savez tu zamisao odbio tvrdeći da bi dovela do otvorenog sukoba s Rusijom.

Janša, međutim, tvrdi da su tu ideju već podržale tri države članice NATO i da je uveren kako će podrška tom predlogu rasti.

BONUS VIDEO - RUSKI KOMANDOS O BORBI SA DESNIM SEKTOROM: "Predali su se, veliki pozdrav građanima Rusiji!"

Pogledajte više