ZA BEZBEDNOST BRINU, A BROJE OPTUŽNICE: Izetbegovićeva SDA i Sarajevo štite rukovodeći kadar odbrane i bezbednosti BiH od zatvora

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 01. 2022. u 05:00

SEKTOROM odbrane i bezbednosti BiH rukovode članovi Stranke demokratske akcije koji imaju po nekoliko optužnica za krivična dela zloupotrebe službenog položaja, pranje novca, ratne zločine, nezakonitu prodaju oružja...

"PRAVDA" Suda BiH i Tužilaštva BiH pod kontrolom SDA, Foto S. Mišljenović

Najzvučnija imena bezbednjaka SDA koji se nalaze na najodgovornijim funkcijama u ovom sektoru, a imaju aktivne sudske procese su Selmo Cikotić, ministar bezbednosti BiH, Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, Asim Sarajlić, predsedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA.

Sagovornici "Novosti" kažu da bezbednjaci BiH sa članskom kartom SDA neće biti procesuirani pred BiH pravosuđem jer Izetbegovićeva stranka kontroliše i Sud BiH i Tužilaštvo BiH.

- SDA je u institucijam BiH od rata pa sve do sada. Oni su jedina nacionalna partija u BiH kojoj stranci nisu napravili čistku kadrova. Tako da su i ratni članovi SDA i danas u svim BiH institucijama, a pogotovo bezbedonosnim - kaže Dževad Galijašević, politički analitičar.

- Nažalost, neće biti ništa od zahteva RS da se kazne odgovorni za smotru radikalnih islamista u Bužimu i utvrdi odgovornost zbog poziva na rat od strane "Zelenih beretki".

Dušanka Majkić, Foto D. Pozderović

Dževad Galijašević, Foto RTRS

Jer, SDA je preko ministra Cikotića, direktora Mehmedagića, pa i ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, a koji nije zvanično član SDA, već stavila rampu na bilo kakav pokušaj istrage. Sud BiH je od osnivanja pod šapom SDA. Tužilaštvo BiH je došlo pod kontrolu Izetbegovićeve stranke nakon smene glavnog tužioca Gordane Tadić. Dok sa jedne strane kadrovi SDA sektoru bezbednosti pred pravosuđem skupljaju optužnice, SDA iste poništava. Za podršku matične stranke kadrovi moraju slepo da slušaju šta da rade.

Dušanka Majkić, zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost BiH, ističe da RS ne može da očekuje nikakvu pravdu i istrage oko slučaja Bužim i "Zelene beretke" jer vrh bezbedodnosnog sektora BiH to neće dopustiti.

- Pored toga što se opstruišu istrage, SDA je najodgovornija zašto su srpski kadrovi u odbrambeno-bezbednosnom sektoru pod svakodnevnim pritiskom kadrova SDA - kaže Majkićeva.

Dekan fakulteta za bezbednost u Banjaluci Slobodan Župljanin kaže da članovi bezbedonosnog sektora BiH sa članskom kartom SDA štite ratne ciljeve bošnjačke politike, a to je održavanje priče da su Srbi agresori i zločinci, a Bošnjaci žrtve.

- Ceo svet video je šta se dešavalo u Bužimi i poruke "Zelenih beretki", a to jedino nisu videli Sarajevo i bezbedonosne strukture BiH. Izgleda da je u BiH postalo normalno postrojavati radikalne islamiste i pozivati na rat - ističe Župljanin.

PREMIJER FEDERACIJE U PROCESU

FADIL Novalić, član SDA, i premijer Federacije BiH nalazi se u sudskom procesu u aferi "Respirator". Osumnjičen je da je sa još tri osobe počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja, jer su 100 respiratora iz Kine u vrednosti 10,5 miliona maraka, nabavljali po znatno uvećanim cenama.

Osman Mehmedagić, Foto Glassrpske

Selmo Cikotić, Foto Radio Sarajevo

OSMICA I CIKOTIĆ

DOK RS očekuje od ministra bezbednosti BiH Selma Cikotića da se oglasi o ratno-huškačkim porukama iz Federacije BiH, Cikotić se sprema za suđenje jer je protiv njega potvrđena optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja kojom je BiH oštećena za 9,7 miliona KM. Predmet se odnosi na nezakonitu prodaju viškova oružja i vojne opreme zagrebačkoj firmi Scout. I prvi obaveštajac BiH Osman Mehmedagić Osmica, i ratni telohranitelj Alije Izetbegovića muku muči sa optužnicom o pranju novca preko kupovine dve kuće i automobila.

Pogledajte više