ISHRANOM SPREČITE TROMBOZU: Protiv zgrušavanja krvi može da pomogne i pravilan izbor obroka
BEZ obzira na to koji je razlog nastanka trombova u krvotoku, osim lekova i ishrana ima važnu ulogu, da bi se ovo stanje držalo pod kontrolom.
Pre svega, savetuje se manje masno meso - teletina, junetina, piletina bez kožice, posne ribe. Veoma bitno je izbegavanje slanine, čvaraka, kobasica. Povremeno je dozvoljeno konzumiranje ćurećih prsa ili neke druge kvalitetne posne šunke.
Kada je o mlečnim proizvodima reč, poželjni su oni sa manje mlečne masti, a žitarice bi uvek trebalo da budu integralne. Prženje hrane u dubokom ulju i pohovanje nikako nije dozvoljeno, već isključivo kuvanje na pari, grilovanje ili dinstanje.
Na slatkiše, slane grickalice, gazirana pića, alkohol i cigarete bi sasvim trebalo zaboraviti, a dozvoljene su samo dve kafe dnevno.
Spisak preporučenog voća i povrća za ovo zdravstveno stanje je podugačak. Na trpezi onih koji boluju od zgrušavanja krvi mogu da se nađu - jabuke, agrumi, lubenice, breskve, kajsije, ananas, sve vrste luka, krompir, paradajz, mahunarke, pečurke, korenasto povrće, kukuruz, krastavac, tikvice, paprike.
Vrlo je važno da se izbegava hrana bogata vitaminom K, koji utiče na koagulaciju krvi. To su kupus, zeleno lisnato povrće, uključujući brokoli, karfiol, kelj, rotkvice, belu repu, avokado, borovnice, soju, grašak. Vitamin K sadrže i sve džigerice, kao i acidofilni jogurt - jer njegove bakterije same proizvode ovaj nutrijent.
Protiv stvaranja trombova vrlo je efikasan i zeleni čaj. Njegovi sastojci smanjuju gustinu krvi, sprečavaju slepljivanje trombocita i taloženje holesterola na arterijskim zidovima, utiču na i rastvaranje formiranih ugrušaka, a samim tim sprečavaju pojavu infarkta i moždanog udara. Takođe, i mnogi začini sprečavaju nastanak tromba - ljute papričice, đumbir, karanfilić, kim i kurkuma.
PONEDELjAK
Doručak Mešavinu ovsenih, pšeničnih, kukuruznih i ječmenih pahuljica (3 kašike) pomešati sa po dve kafene kašike mlevenog lešnika i suvog grožđa, preliti sa 150 ml nemasnog jogurta, dodati jednu manju bananu i 2 dl svežeg soka od pomorandže
Ručak Supa od paradajza, špagete od integralnog pšeničnog, heljdinog ili pirinčanog brašna sa prelivom od dinstanih tikvica sa svežim belim lukom i peršunom, salata od kukuruza i sveže crvene paprike, sok od jabuke
Večera Grilovana teletina, salata od mešanog sezonskog povrća sa dresingom od maslinovog i susamovog ulja i limunovim sokom, parče mladog nemasnog sira, parče crnog hleba sa semenkama
UTORAK
Doručak Bareno jaje sa 2 parčeta ćureće ili posne šunke, kriška integralnog hleba, parče nemasnog sira, paradajz salata
Ručak Pileća supa i belo pileće meso sa sosom od pavlake za kuvanje i mirođije, salata od pečenih paprika sa svežim belim lukom, parče integralnog hleba, mineralna voda sa limunom
Večera Riba pečena u foliji, pečurke na žaru, krastavac salata sa jogurtom, začinskim biljem i belim lukom, parče crnog hleba
SREDA
Doručak Parče pite od heljdinih kora sa nadevom od nemasnog sira, limunada
Ručak Čorba sa povrćem i teletina sa krompirom iz rerne sa paradajz salatom sa nemasnim sirom, krastavcem i puno crnog luka, začinjena maslinovim uljem, čaša mineralne vode sa limunom
Večera Grilovana piletina sa grilovanim povrćem i parčetom integralnog hleba
ČETVRTAK
Doručak Palenta sa salatom od krastavaca začinjena sa jogurtom, začinskim biljem i belim lukom
Ručak Integralna testenina sa sosom od dinstanih pečuraka, tikvica i paprike sa malo nemasnog sira i čaša soka od breskve
Večera Dve kriške integralnog hleba sa semenkama sa namazom od humusa koji je začinjen belim lukom, jedno bareno jaje i šolja nemasnog jogurta
PETAK
Doručak Mešavinu ovsenih, pšeničnih, kukuruznih i ječmenih pahuljica (3 kašike) pomešana sa suvim grožđem, kajsijama i bademima, preliti sa 150 ml nemasnog jogurta
Ručak Riblja čorba i dinstan oslić začinjen maslinovim uljem i belim lukom, povrće po želji
Večera Grilovana junetina, salata od sezonskog povrća sa hladno ceđenim uljem i limunovim sokom, parče crnog hleba