HRANA KOJA MOŽE DA IZAZOVE OPASNE NUSPOJAVE: Evo šta (ne) smemo da jedemo uz antibiotik
ANTIBIOTICI mogu uništiti dobre bakterije u crevima i izazvati neprijatne neželjene efekte, a nutricionisti savetuju da pažljiv odabir namirnica može pomoći da se osećate bolje.
Antibiotici su moćno sredstvo u borbi protiv bakterijskih infekcija, poput streptokoknog grla, velikog kašlja ili infekcija urinarnog trakta, međutim,oni takođe mogu izazvati mučninu, dijareju ili bol u stomaku.
- Dok se bore protiv bakterija koje vas čine bolesnim, oni istovremeno uništavaju i dobre bakterije koje se nalaze u našim crevima - kaže dr Lauri Rajt, dijetetičarka, vanredna profesorka i direktorka programa ishrane na Univerzitetu Južne Floride za Tudej.
Antibiotici takođe mogu izazvati da resice, male prstaste izrasline u crevima koje pomažu u pokretanju hrane, postanu spljoštene, što može dovesti do problema sa apsorpcijom hranljivih materija, dodaje Rajt.
Ljudi mogu doživeti dijareju povezanu s antibioticima, mučninu, nadimanje i grčeve, kaže Teresa Džentil, registrovana dijetetičarka iz Njujorka i portparolka Akademije za ishranu i dijetetiku.
Međutim, pravilna ishrana može pomoći u smanjenju poremećaja crevne flore i uspostavljanju zdrave ravnoteže korisnih bakterija.
Hrana koja se preporučuje uz antibiotike
Mlečni proizvodi mogu smanjiti apsorpciju nekih antibiotika, poput tetraciklina, pa uvek proverite uputstvo za lek radi mogućih interakcija hrane i lekova, ali jogurt sa živim kulturama i kefir se mogu konzumirati uz antibiotike
Fermentisane namirnice u koje spada sva hrana koja je koja je kolonizovana bakterijama, poput kimčija, kiselog kupusa, tempeha i kombuhe, takođe sadrži sve potrebne sastojke za brz oporavak.
Određene vrste sira, kao što su ementaler, provolone, guda, čedar, edamer, grijer i posni sir, sadrže probiotike, prema podacima sa Harvarda. I ovde važi upozorenje o mlečnim proizvodima koji mogu smanjiti efikasnost nekih antibiotika, pa proverite etiketu.
Prebiotici hrane dobre bakterije u crevima. Oni su vlakna koja telo ne može svariti, pa stižu do debelog creva, gde većina korisnih mikroba živi, i hrane ih.
Tu spadaju banane, jabuke, beli i crni luk, praziluk, špargle, pasulj, kinoa, integralni pirinač i ovsene pahuljice.
- Povećanje unosa zelenog lisnatog povrća poput spanaća, kelja i kupusa je način da se vitamin K ponovo unese kroz ishranu - kaže Rajt.
Jedini izuzetak je ako neko uzima lek za razređivanje krvi, poput varfarina, jer ovaj lek i vitamin K deluju suprotno jedan drugom, dodaje ona.
- Supe i čorbe mogu pomoći pacijentima da ostanu hidrirani, posebno ako imaju dijareju - napominje Džentil.
Đumbir ili limun takođe mogu pomoći kod mučnine.
Hrana koju treba izbegavati uz antibiotike
Pržena hrana i masne namirnice usporavaju pražnjenje želuca, što može izazvati osećaj sitosti i nelagodnosti.
Grejpfrut može da ometa dejstvo pojedinih antibiotika, kao što je eritromicin.
Začinjena hrana može pogoršati mučninu kod nekih ljudi, a slatkiši, gazirana pića i peciva mogu hraniti štetne bakterije u crevima, dodatno narušavajući ravnotežu.
Alkohol može pogoršati neželjene efekte poput mučnine i dijareje, napominje Rajt.
Šta jesti nakon završetka terapije antibioticima
Nastavite da konzumirate hranu bogatu probioticima i prebioticima kako biste brže obnovili crevnu floru i postigli odgovarajuću ravnotežu zdravih bakterija, preporučuje Rajt.
Istraživanja pokazuju da se mikrobiom kod većine zdravih odraslih osoba vraća u normalu nakon dva meseca.
(Ona)