NIČE ZGRADA KAKVU SVET DO SADA NIJE VIDEO: Šta je to projekat "Mukab" (VIDEO)

Predrag Stojković 24. 10. 2024. u 00:39

NESVAKIDAŠNjI neboder gradi se u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu. Spolja će ličiti na kameni blok visok 400 metara, ali je neuporedivo zanimljivije šta će se u njemu nalaziti.

Foto Printskrin Youtube/Public Investment Fund

Unutra će biti neboder - neboder u kocki.

Projekat „Mukab“ ponudiće površinu od dva miliona kvadratnih metara i moderan ambijent za zabavu, opuštanje, kupovinu i kulinarska iskustva.

Završetak prve faze planiran je za 2030. godinu. U toku su početni radovi.

Pre devet dana saopšteno je da je završeno 86 odsto potrebnih iskopavanja za temelje i uklonjeno 10 miliona kubnih metara zemlje.

Neboder u obliku kocke, visok 400 metara, mogao bi da primi 20 zgrada poput Empajer Stejt Bildinga. Predviđeno je da postane najveća građevina koju je čovek ikada napravio, zbog čak dva miliona kvadratnih metara korisnog prostora.

Imaće tri puta više korisnog prostora u poređenju sa najvećim poslovnim kompleksom na svetu, indijskim centrom za trgovinu dijamantima, „Surat Diamond Bourse“ u Gudžaratu koji ima površinu od 660.000 kvadratnih metara. Takođe, biće prvi potpuno zatvoreni neboder na svetu.

Objekat će biti smešten u novom delu saudijske prestonice Rijad – Nju Muraba. Predviđeno je da to bude novi centar glavnog grada koji se gradi po konceptu petnaestominutnog grada gde su sve najvažnije usluge i sadržaji na najviše 15 minuta hodom, piše „Forbs“.

Ovaj kompleks obuhvatiće ogromnu konstrukciju u obliku kule koja će sadržati brojne sadržaje, uključujući najsavremeniju zabavu, restorane i prodajne objekte.

Ovaj projekat lično je najavio princ naslednik Mohamed bin Salman u februaru prošle godine. On je i predsednik borda direktora kompanije „New Murabba Development“, koja će realizovati izgradnju.

Ipak, nije sve prošlo bez kritika. Sličnost sa najvećom svetinjom islama, Kabom u Meki, je očigledna, što nekima nije po volji.

Foto Printskrin Youtube/Public Investment Fund

Šta se dobija zatvaranjem zgrade u kocku? Unutrašnjost će biti ukrašena projekcijama prirodnih scena, koje će pružati zanimljivo iskustvo. Oni koji budu u zgradi moći će na zidovima kocke da gledaju velike hologramske projekcije. Pred očima će imati različite realnosti, mesta, vremena i drugo.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više