VISOKA MODA NE POZNAJE GRANICE IDE NA MESEC: "Prada" predstavila odelo u kome će astronauti putovati na zemljin satelit (FOTO)

Predrag Stojković 16. 10. 2024. u 23:45

"LAMBORGINI svemirskih odela," je opis svemirskog odela koje je italijanska modna kuća "Prada" dizajnirala za astronaute.

Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Ovo je odelo u kojem će ljudi prvi put "prošetati pistom" ne na ovoj planeti, već na Mesecu, u okviru NASA misije "Artemis 3", koja je planirana za 2026. godinu.

Luksuzna modna kuća Prada i komercijalna svemirska kompanija "Aksiom spejs" predstavili su dizajn svemirskog odela koje će biti nošeno tokom misije Artemis III na Mesecu koju organizuje NASA.

Odelo, nazvano "Axiom Extravehicular Mobility Unit" (AxEMU) i kreirano u saradnji sa firmom "Aksiom spejs" (Axiom Space), predstavljeno je na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Milanu. Ovo je dokaz da modni svet još uvek prelazi sopstvene granice, a najnovija oblast koju "osvaja" je više od 300 hiljada kilometara udaljena od nas - tačnije, visoka moda ide na Mesec.

-To je revolucija u dizajnu svemirskih odela, rekao je Rasel Ralston, izvršni potpredsednik za izlazak u otvoreni svemir kompanije "Aksiom spejs". Rekao je da je dizajn kao "Lamborgini svemirskih odela: aerodinamično, pokretljivo, nekako sportski".

Odela imaju niz inovativnih funkcija. Astronauti će moći da obavljaju svemirske šetnje koje traju do osam sati, zahvaljujući specijalno dizajniranim čizmama. Napravljena su od belog materijala koji reflektuje toplotu, pružajući zaštitu od ekstremnih temperatura i mesečeve prašine na južnom polu Meseca, ka oi da funkcioniše u hladnim oblastima najmanje dva sata, kaže se u zajedničkom saopštenju za javnost.

Mobilnost je poboljšana u odnosu na dizajn sa misije Apolo 17. Ali upravo Pradino duboko znanje o proizvodnji tekstila i tehnikama šivenja pomoglo je da se premosti jaz između funkcionalnosti i stila, stoji u saopštenju.

Konačna verzija belog odela, sa sivim detaljima na kolenima i laktovima, podšišanim gornjim delom, selektivno postavljenim crvenim prugama (suptilan "Prada" detalj, najčešće viđen na naočarima za sunce) i sjajnim srebrnim vizirom, na prvi pogled ima više zajedničkog sa prethodnim odelima koja su proputovala svemirom, nego sa bilo čim viđenim na "Pradinoj" modnoj pisti. Jasno je da je prvi i najveći prioritet bila funkcionalnost.

-To je mešavina nauke i inženjeringa, ali i umetnosti, sve je napravljeno sa fokusom na ljudsko telo, nastavio je Ralston za "Njujork tajms". "Ranac je veoma krut, ali drugi delovi odela moraju biti fleksibilni. Mora da odgovara muškarcima i ženama svih veličina."

Dodaje da se nada da će ovaj spoj mode i astronomije da bude dobar način da se probudi interesovanje generalne javnosti za svemir, posebno jer smatraju da će u budućnosti svemir postati ključno mesto za razvijanje različitih poslova i industrija.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više