OTKRIVENI IZUZETNO OČUVANI SKELETI VIKINGA: Pristižu novi detalji svakodnevnog života ovog misterioznog naroda

tanjug

14. 10. 2024. u 16:54

ARHEOLOZI u Danskoj otkrili su 50 izuzetno dobo očuvanih skeleta vikinga u jednom selu u centralnom delu zemlje, a ovo važno otkriće bi moglo da bolje osvetli njihov način života.

Foto Pixabay free images

Iskopavanja su trajala šest meseci, a vođa tima arheologa Mihael Bore Lunde istakao je da je uzbuđen zbog otkrića, upravo zato što su skeleti tako dobro očuvani i celi, preneo je danas AP.

Skeleti su se održali zbog povoljnog hemijskog sastava tla, kao i visokog nivoa vode, naveli su stručnjaci iz Muzeja Odense.

Grobnica vikinga je otkrivena prošle godine, tokom rutinskog ispitivanja terena uoči obnove vodova za struju kod sela Asum, pet kilometara severoistočno od Odensea.

Eksperti se nadaju da će izvršiti analizu DNK i moći da rekonstruišu životne istorije vikinga, kao i njihov socijalni status, migracije i druge karakteristike.

Vikinzi, čiji skeleti su pronađeni na ovom lokalitetu, verovatno nisu bili ratnici, već pre poljoprivrednici, kazao je Bore Lunde.

Vikinzi, čija era je trajala od 793. do 1066. godine, preduzimali su velike osvajačke pohode širom Evrope, a stizali su čak i do Severne Amerike, podsetio je AP.

BONUS VIDEO:

GDE JE SRPSKO BLAGO: Kakva je sudbina hiljada rukopisa, relikvija, ikona, umetničkih dela...

Pogledajte više