NAUČNICI POTVRDILI: Aasteroid koji je uništio dinosauruse nije bio sam

Predrag Stojković 03. 10. 2024. u 23:45

DžINOVSKI asteroid koji je udario Zemlju i zbrisao dinosauruse pre 66 miliona godina nije bio sam. Naučnici su otkrili da je drugi, manji asteroid pao na morsko dno kod obale zapadne Afrike stvorivši veliki krater tokom iste ere.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Reč je, kako prenose mediji, o katastrofalnom događaju koji je izazvao cunami visok najmanje 800 metara koji je prešao Atlantski okean.

Krater Nadir pronašao je 2022. godine dr Usđen Nikolson sa Univerziteta Heriot-Vat, ali je bilo neizvesno kako je on zaista nastao. Međutim, Nikolson i njegove kolege su sada sigurni da je depresiju od devet kilometara izazvao asteroid koji je pao na morsko dno.

Foto: Printskrin/Jutjub/ American Museum of Natural History

Iako ne mogu prezicno da datiraju događaj, niti da kažu da li je nastao pre ili posle asteroida koji je za sobom ostavio krater Čiksulub širok 180 kilometara u Meksiku, činjenica je da je nakon tih događaja okončana vladavina dinosaurusa.

-Ovo je prvi put da smo ikada mogli da vidimo unutar kratera poput ovog – zaista je uzbudljivo, kaže dr Nikolson, dodajući da u svetu postoji samo 20 morskih kratera, ali nijedan nije detaljno proučavan kao ovaj .

Asteroid koji je stvorio krater Nadir bio je širok oko 450-500 metara, a naučnici, čije je otkriće objavljeno u časopisu Nature Communications Earth & Environment, veruju da je udario u Zemlju brzinom od oko 72.000 kilometara na sat.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više