JAPANCI PRAVE SUPERKOMPJUTER: Takav računar svet do sada nije video

Predrag Stojković 25. 09. 2024. u 00:21

NOVI japanski superkompjuter spreman je da izvrši revoluciju u računarstvu budućnosti, otključavajući brzine bez presedana i unapređujući naučna otkrića i mogućnosti veštačke inteligencije.

Foto: Shutterstock

Japan je na ivici velikog skoka u superkompjuterstvu sa planiranim „Fugaku Nekt“, superkompjuterom zeta klase koji će biti hiljadu puta brži od današnjih sistema. Ova napredna mašina će biti prva takve vrste, sposobna da radi pri zettaFLOPS brzinama. Reč je o neverovatnoj brzini na nivou sekstiliona operacija sa plutajućim zarezom u sekundi.

Projekat „Fugaku Nekt“ odobrilo je japansko Ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije (MEKST), koje je izdvojilo budžet od 780 miliona dolara. Prema Nikeiju, planirano je da izgradnja počne 2025. godine, a očekuje se da će superkompjuter biti u potpunosti operativan do 2030. godine. Na kraju će preuzeti neke zadatke od postojećeg Fugaku superkompjutera, ali će obezbediti daleko više procesorske snage, prenosi „Sajens alert“.

-Rad sa AI proračunima, posebno kada su u pitanju generativni AI alati kao što je Čet dži-pi-ti je notorno zahtevan proces i mogao bi biti jedna od ključnih oblasti u kojima Fugaku Nekt blista, stoji o zvaničnim informacijama o projektu koje je objavio MEKST.

Fugaku Nekt obećava da će nastaviti nasleđe svog prethodnika, superkompjutera Fugaku, koji je već sada jedan od najbržih na svetu. Superkompjuteri poput Fugakua se koriste za različite svrhe naučnog istraživanja, od modeliranja klime na Zemlji do simulacije misija u dubokom svemiru.

Dok su superračunari i dalje zasnovani na tradicionalnim procesorima i memoriji, njihova visoka skalabilnost omogućava daleko složenije simulacije i brže rešavanje problema. Sa nadolazećim superkompjuterom Fugaku Nekt, Japan pomera granice računarske snage, postavljajući novi globalni standard za superkompjutere do 2030. godine.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više