OD MARIJE ANTOANETE DO ELIZABETE DRUGE: Čuvena dijmantska ogrlica posle pola veka skrivanja na akuciji

Predrag Stojković 24. 09. 2024. u 00:51

ANTIKNA dijamantska ogrlica koja je nošena na krunisanju kraljice Elizabete Druge i koja bi mogla biti povezana sa francuskim skandalom u vezi sa Marijom Antoanetom mogla bi da dostigne cenu od čak 2 miliona funti (oko 2,4 miliona evra) na aukciji.

Foto: Tanjug/AP

Ogrlicu, napravljenu od 300 karata, na krunisanju kralja Džordža Šestog nosili su i članovi porodice markiza od Anglsija, koji su posedovali dijamante do 1960-ih kada su ih prodali, prenosi Gardijan.

Ovaj komad nakita nije se pojavio u javnosti pola veka, a procenjuje se da će dostići visoku cenu – između 1.348.416 funti i 2.097.536 funti, kada bude ponuđen na aukciji kuće Sotbi u Ženevi 11. novembra.

Ogrlica sa 500 dijamanata u tri niza krenuće na globalnu turneju počevši od aukcijske kuće Sotbi u Londonu pre nego što bude predstavljena u Hong Kongu, Njujorku, Singapuru, Tajpeju i Dubaiju.

Neki istoričari nakita veruju da sadrži dijamante iz zloglasne "Afere ogrlica" vezane za francusku kraljicu Mariju Antoanetu.

Prema zvaničnoj verziji, kardinal Luj od Roana, izaslanik francuskog dvora u Austriji je dao novac osiromašenoj aristokratkinji, grofici De la Mot, koja je uzela ogrlicu "za kraljicu", ali je nije platila. Prevara grofice je otkrivena kada je draguljar otišao na dvor da traži svoj novac, a Marija Antoaneta rekla da nije naručila ogrlicu. Kardinal i grofica su uhapšeni i izvedeni pred sud. Kardinal je oslobođen, a grofica je osuđena na bičevanje i zatvor za prostitutke.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više