NEVEROVATNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U PAKRACU: Arheolozi pronašli sarkofag sa "vampirom"

D.B.M.

23. 09. 2024. u 15:38

ARHEOLOZI su na lokalitetu Stari grad Pakrac, po svemu sudeći, imali još jedno spektakularno otkriće. Pronašli su sarkofag u kome je pokojnik kome su pre osam vekova odrubili glavu i pokopali ga s konjskom.

Pakrac

Kako piše "Moj portal", prava senzacija je usledila kada je Krešimir Vacek, pakrački arheolog i zaposleni u Muzeju grada Pakraca - koji zajedno s kolegicom Teom Lokner vodi arheološka istraživanja na području Pakraca - otvorio sarkofag. U njemu je bio ljudski kostur bez glave. Na mestu gde ona treba da bude, pronašli su ostatke lobanje, tačnije čeljusti životinjskog porekla, pretpostavlja se konjske glave. Vacek ističe da to upućuje da se radi o vampirizmu.

- U to vreme ljudi su verovali da osobe koje su za života bile zle, da i nakon smrti progone žive i donose im nesreću i zato su ih često sakatili, najčešće odsecanjem glave. Osobi iz pronađenog sarkofaga koja je fizički bila jako velike i krupne građe, nedostaje glava, a na njenom mestu su bili očuvani delovi životinjske lobanje. Kako je sarkofag bio zatvoren i u njega nije prodirala zemlja nego samo voda, ova zemljana gruda je ovde postavljena pre zatvaranja sarkofaga, kako bi nadomestila glavu i poslužila delovima životinjske čeljusti kao oslonac. Na neki način glava je "zablindirana" peskovitom sivom zemljom, koja je trebalo magično da posluži kao blokada pokojnika u zagrobnom životu, odnosno da se iz njega više ne vrati - izjavio je Vacek.

Pogledajte više