NASA RAZVIJA NOVI LUNARNI VREMENSKI SISTEM: Artemis 2 spreman za poletanje do septembra 2025.

Jovana Švedić

20. 09. 2024. u 11:23

NASA je u petak potvrdila da razvija novi sistem lunarnog vremena za Mesec.

Foto: Roskosmos

Bela kuća je u aprilu ove godine objavila memorandum u kome se navodi da NASA kreira novi standard do 2026. godine, a više od pet meseci kasnije stiže potvrda od svemirske agencije da će raditi sa "svim zainteresovanim stranama, partnerima i međunarodnim organizacijama za standarde" kako bi se uspostavilo novo koordinisano lunarno vreme ili LTC.


Da bismo razumeli zašto je Mesecu potrebna sopstvena vremenska zona, ne treba ići dalje od Ajnštajna. Njegov teorije o relativitetu navode, pošto se vreme menja u odnosu na brzinu i gravitaciju, vreme je blago ubrzano u odnosu na Mesec usled slabije gravitacije.

Tako da ukoliko sat sa Zemlje na Mesecu pokazuje 56 mikrosekundi više dnevno, to je dovoljno da ugrozi buduće misije kojima je potrebna potpuna preciznost.

- Ako nešto putuje brzinom svetlosti, 56 mikrosekunde je dovoljno vremena da se pređe distanca veličine 168 fudbalskih terena - rekla je Šeril Gramling, lider za standarde u NASA.

Program za svemirsku komunikaciju i navigaciju SCaN predvodiće incijativu čiji je jedan od ciljeva da bude prilagodljiv i za druga nebeska tela u budućnosti, uključujući i Mars. 

Standarad će se zasnivati na proseku atomskih satova na Mesecu, bez obzira na rasprave koje se tiču tačnih lokacija, a sličan presek se već korisiti kako bi se izračunale koordinate univerzalnog vremena UTC na Zemlji.

NASA planira da pošanje i posadu nazad na Mesec kroz program Artemis.

Artemis 2 planiran je za septembar 2025. godine, gde će četvoro ljudi putovati oko meseca, a kasnije će Artemis 3 spustiti astronaute blizu južnog pola.

(Engadžet)

BONUS VIDEO:

GENERALNA PROBA ZA POVRATAK NA MESEC: NASA lansirala "Artemis 1"

Pogledajte više