GENETSKI SU NAJBLIŽE SLONOVIMA, A IMAJU TEK PAR CENTIMETARA: Zoološki vrt u Pragu odgajio jako čudnu životinju

Jovana Švedić

23. 08. 2024. u 15:43

PRVI put u zemlji, Zoološki vrt u Pragu uspešno je odgajio crnog i crvenkastog slonovskog rovca (Rhunchocuon petersi), malog afričkog sisara sa neobičnim izgledom. Dva mladunca koja su se rodila rezultat su nekoliko godina uzgajivačkih napora.

Foto Shutterstock

Iako podsećaju na glodare, oni su genetski najbliži slonovima, damanima pa čak i rovkama.

Ova vrsta rovca potiče iz malog dela Tanzanije i Kenije, posebna po svojim karakterističnim bojama i veličinom.

- Senzacionalna dostignuća u uzgoju nisu nužno predstavljena dobro poznatim i upadljivim životinjama. Mladunci rovca Peterovog crnog i crvenkastog slonovskog rovca su sjajan primer toga. Verujem da će zahvaljujući trenutnom uzgoju šarm ovih fascinantnih stvorenja dopreti do još jednog dela javnosti, i da će novi obožavaoci svratiti da vide crnog i crvenkastog slonovskog rovca na svom putu do gorila ili slonova - rekoa je direktor Zoološkog vrta u Pragu, Miroslav Bobek.

Par mladunaca rođen je krajem juna, ali posetioci ih tek sada mogu videti izbliza u afričkom paviljonu. Prošle nedelje je potvrđeno da su mužjak i ženka.

Kao dnevne životinje, aktivni su tokom celog radnog vremena zoološkog vrta.

Izložbeni prostor crnog i crvenkastog slonovskog rovca je pun vegetacije i opalog lišća.

- Noću, crni i crvenkasti slonovski rovci prave gnezdo slično jednostavnoj jazbini, koju oblažu, na primer, opalim lišćem. Nakon nekoliko dana, počinju da prave novo gnezdo. U divljini, iako crni i crvenkasti slonovski rovci formiraju parove sa zajedničkom teritorijom, koju mužjak štiti, on se sa ženkama sreće samo tokom parenja.- objašnjava kustos za sisare Pavel Brandl, dodajući da noć provode sami.

Crni i crvenkasti slonovski rovci imaju mnogo predatora, a njihova jedina zaštita su dobro razvijena čula i zadnji udovi koji im omogućavaju brz start i trčanje.

Dugačke noge karakterišu izdužene i spojene kosti potkolenice – otuda i češki porodični naziv „bercoun”.

(Bizlajf)

BONUS VIDEO:
 

Pogledajte više