NEVEROVATNO OTKRIĆE: Megaliti iz Stounhendža ne potiču iz Velsa

Predrag Stojković 16. 08. 2024. u 00:00

DREVNO ritualno značenje Stounhendža je još uvek misterija, ali istraživači su korak bliže razumevanju kako je nastao čuveni kameni krug.

Foto Pixabay free images

Najnovija studija britanskih arheologa otkrila je da megaliti iz Stounhendža potiču iz Škotske, a ne iz Velsa.

Više od sto godina, naučnici su verovali da centralna ploča od peščara Stounhendža - dugo nazivana "oltarski kamen" - potiče iz mnogo bližeg Velsa. Ali prošlogodišnja studija pokazala je da kamen ne odgovara geologiji formacija peščara u Velsu. Pravi izvor kamena je ostao nepoznat, do sada.

Jedinstveni kamen koji leži ravno u centru spomenika donet je na lokaciju u južnoj Engleskoj iz severoistočne Škotske, objavili su istraživači u časopisu Nejčr.

Najveći kameni blok Stounhendža neolitska populacija je više od 750 kilometara trasportovala do lokacije današnjeg monumenta, ali nije jasno da li je kamen od 5 metara prenet čamcem ili kopnom, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Više od jednog veka je poznato da neki od kamenih blokova Stounhendža potiču iz Velsa i da su transportovani, ne zna se kako, 200 kilometara do lokacije monumentalnog neolitnog spomenika na Salsberi Plejnu.

-Otkriće da jedan od centralnih megalita u Stounhendžu uopšte nije iz Velsa već iz Škotske je iskreno šokantno, rekao je arheolog Rob Ikser koji je učestvovao u izradi studije objavljene u časopisu Nejčr.

Prema novim saznanjima najveći kamen u Stounhendžu prevezen je ili prebačen na lokaciju monumenta na Salsberi Plejnu iz severoistočnog dela Škotske, sa udaljenosti od oko 750 kilometara.

-Ovo zapanjujuće otkriće ne samo da menja naše mišljenje o Stounhendžu, već kompletno menja naše mišljenje o kasnom neolitu. Nauka je prelepa i izuzetna i biće rasprava u decenijama koje dolaze. Ovo je zapanjujuće, rekao je Rob Ikser, viši istraživač na Univerzitetskom koledžu u Londonu (UCL) i jedan od stručnjaka koji stoje iza studije.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Vidjeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pogledajte više