KOLIKI JE BIO KRALJ DINOSAURUSA? Novo naučno istraživanje daje odgovor koji će vas iznenaditi

Predrag Stojković 26. 07. 2024. u 00:49

NOVO istraživanje otkriva da je najveći grabljivac među dinosaurusima verovatno bio znatno veći nego što se do sada pretpostavljalo.

Foto: Printskrin/Jutjub/ American Museum of Natural History

Tiranosaurus reks, sa 60 zuba oštrih poput britve i snažnim čeljustima mogao je zapravo biti težak i do 15 tona, odnosno čak 70 posto teži nego što se ranije procenjivalo.

Nova studija, objavljena u časopisu Ekolodži end evolušn, koristila je kompjutersko modelovanje za ispitivanje maksimalne veličine dinosaurusa, koristeći Ti-reksa kao glavni primer. Naučnici sa Univerziteta Kvin Meri u Londonu i Kanadskog muzeja prirode u Otavi razmatrali su faktore kao što su veličina populacije, stopa rasta i životni vek, pišu britanski mediji.

-Naša studija sugeriše da za velike fosilne životinje kao što je Ti-reks, nemamo pojma iz fosilnog zapisa o apsolutnim veličinama koje su mogle da dostignu. Zabavno je zamisliti Ti-reksa od 15 tona, ali implikacije su zanimljive i iz biomehaničke ili ekološke perspektive, ističe dr Džordan Malon, jedan od autora studije.

Studija je zaključila da najveći poznati fosili Ti-reksa verovatno predstavljaju samo jedan procenat veličine njegovog tela. Kompjuterski modeli sugerišu da je najveći Ti-reks mogao biti i do 25 odsto duži, dostižući 15 metara u poređenju sa ranije pretpostavljenih 12 metara dužine tog dinosaurusa.

U posebnoj studiji, naučnici su istraživali zube Ti-reksa obložene gvožđem, inspirisane nazubljenim ivicama zuba komodo zmaja. Komodo zmajevi imaju zakrivljene, nazubljene zube da paraju i cepaju svoj plen, baš kao i dinosaurusi koji jedu meso.

-Želimo da iskoristimo ovu sličnost da saznamo više o tome kako su dinosaurusi mesožderi mogli da jedu i da li bi koristili gvožđe u svojim zubima na isti način kao i komodo zmaj, kaže dr Aron LeBlan sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Međutim, trenutna tehnologija ne dozvoljava naučnicima da odrede nivoe gvožđa u fosilizovanim zubima dinosaurusa, pošto proces fosilizacije maskira početni sadržaj gvožđa.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pogledajte više