IMAJU I SVOJA NEŽELJENA DEJSTVA: Da li su paradajz, dinja i lubenica zdrava hrana

D.B.M.

23. 07. 2024. u 17:16

MADA ih smatramo zdravim namirnicama, paradajz, dinja i lubenica mogu imati loša dejstva kod pojedinih ljudi.

Foto Pixabay free images

Paradajz spada u veoma kisele namirnice i zato može da izazove gorušicu kod ljudi koji pate od gastritisa ili gastroezofagealnog refluksa, a previše ovog povrća u ishrani može da izazove bol u zglobovima!

Razlog je alkaloid po imenu solanin, koji gradi kalcijum u tkivima, a u paradajzu ga ima dosta. Paradajz može da bude okidač simptoma poput dijareje, bolnih grčeva, nadutosti, gasova i zatvora. Umerene količine lubenice ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik za većinu ljudi, ali neki bi trebalo da budu oprezni, prenosi Medical News Today.

Pre svega dijabetičari. Takođe, neki mogu razviti simptome alergijske reakcije, kao što su osip, otok i otežano disanje, nakon jedenja lubenice. Dijabetičari i pacijenti koji uzimaju beta-blokatore, lekove za srčana oboljenja, moraju da budu oprezni kada jedu dinju.

Ljudi koji uzimaju beta-blokatore treba da konzumiraju dinju u umerenim količinama, jer visoki nivoi kalijuma mogu dovesti do oštecenja bubrega, prenosi Index.hr.

Pogledajte više