KOSMIČKI URAGANI NAD ZEMLJOM: Kovitlaju se iznad oba magnetna pola

Predrag Stojković 20. 07. 2024. u 22:40

NA Zemlji, sezona uragana nije samo površinska pojava. Jonosfera, gornji sloj atmosfere naelektrisan solarnim zračenjem, takođe ima kovitlajuće oluje plazme poznate kao kosmički uragani.

Foto Pixabay free images

Naučnici su prvi put opisali kosmički uragan 2021: bila je to aurora u obliku ciklona, koja se satima kovitlala u blizini Zemljinog severnog magnetnog pola i izbacivala elektrone, a ne vodu, u gornju atmosferu.

Novo istraživanje otkriva da se paralelni kosmički uragani kovitlaju i u blizini južnog magnetnog pola.

Analiza satelitskih podataka sakupljenih od 2005. do 2016. identifikovala je 259 kosmičkih uragana u jonosferi južne hemisfere, kažu fizičar Šeng Lu sa kineskog Šandung univerziteta i kolege, piše Science News.

To je oko 23 događaja godišnje u proseku, što je slično ranije procenjenom broju za severnu hemisferu. Identifikovane su i druge simetrije. Na primer, kosmički uragani u obe hemisfere imaju tendenciju da se dešavaju tokom letnjih meseci.

VOJVODINAMETEO/INSTAGRAM

Istraživači smatraju da se te oluje posledice promena u Zemljinom magnetnom polju izazvanih solarnim vetrom. Ova navala naelektrisanih čestica od Sunca prekida linije magnetnog polja. Kad se te linije ponovo spoje, uskovitlaju jonizovani gas u jonosferi, potiskujući tokove električne struje nagore.

Tokovi se zatim savijaju i počinju da se vrte, ostavljajući „oko“ u centru. Taj proces je sličan uzdizanju toplog, vlažnog vazduha u centru tropskog ciklona.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pogledajte više