ZVUČI ŠAŠAVO, ALI RADI: Neuobičajeno korišćenje mikrotalasne

Бојана Јовановић 25. 07. 2024. u 10:30

Većina nas mikrotalasnu rernu koristi samo za podgrevanje, eventualno za odmrzavanje jela, mada ona pruža još brojnih mogućnosti upotrebe.

Foto Shutterstock

Jedno od njih je i kuvanje na pari, koje ćete postići tako što ćete povrće oprati i ostaviti vrlo malo vode u posudi u kojoj se nalazi, pa ga ubaciti u mikrotalasnu i uključiti je na srednje jaku temperaturu.

U proseku je potrebno pet minuta da bi i najtvrđe povrće, poput šargarepe, bilo skuvano na pari, a samo dva minuta za brokoli, proklje i karfiol.

Još jedan manje poznat način upotrebe mikrotalasne je za omekšavanje, odnosno pečenje luka, i crnog i belog.

Važi za obe vrste - oljuštite ih i odsecite vrhove glavica (čenova), stavite u posudu, prelijte mešavinom dve kašike vode, kašičicom maslinovog ulja i malo soli, pa pecite osam minuta na srednjoj temperaturi.

Pogledajte više