KOLIKO DUGO TREBA KUVATI JAJA? Recept je mnogo jednostavniji nego što mislite
JEDE vam se rovito jaje, a kada ga skuvate shvatite da je žumance trvdo. A kada su vam potrebna tvrdo kuvana jaja za salatu, ona ne ispadnu baš onakva kakva ste želeli. Pitate se u čemu je štos.
Tajna je u dužini kuvanja. Za početak, da vam ne bi popucala, u vodu dodajte malo soli i dve-tri kapljice sirćeta. Ako želite da meko kuvano, odnosno rovito jaje, sa gotovo tečnim žumancetom, čim voda provri posudu sklonite sa ringle i ostavite je poklopljenom tri do pet minuta, u zavisnosti od toga koliko tečno želite da bude žumance.
Potom jedite jaja kašičicom, bez prethodnog ljuštenja, jer će i belance biti mekano. Da biste dobili srednje kuvano jaje, ono čije je žumance blago tečno, a belance čvrsto, kada voda proključa sklonite šerpu sa ringle i tek nakon šest minuta izvadite jaja.
Tvrdo kuvana jaja napravićete ako posudu ostavite na ringli pet minuta nakon što voda proključa, ali isključite šporet. Ukoliko želite baš čvrsto i suvo žumance, ostavite jaje u posudi 10 umesto pet minuta.