FRANCUSKOJ SE "LJULJA PRESTO": Ova zemlja pretenduje da postane najposećenija na svetu

Dejana Kalinić 26. 06. 2024. u 09:27

FRANCUSKA je prelepa zemlja puna šarmantnih pejzaža, od idiličnih ruralnih sela, preko glamuroznih primorskih gradova, pa sve do istorijskih metropola, predstavlja najtraženiju destinaciju tokom cele godine i tako već godinama.

Foto: Unsplash

Ova, pre svega romantična zemlja privlači posetioce iz celog sveta, kako svojim bogatstvom kulture i istorije, tako i svojim jedinstvenim šarmom.

Nije iznenađenje što je, prema izveštaju Globaldata iz 2023. godine, predviđeno da će do 2025. godine Francusku godišnje posetiti 93,7 miliona turista, čime bi postala najposećenija zemlja sveta.

Ipak, dominacija Francuske možda neće trajati još dugo. Naime, prema izveštaju "NextGen Travelers and Destinations", koji su zajedno sproveli Gugl i Deloit, postoji još jedna zemlja koja bi mogla privući još više posetilaca do 2040. godine, a u pitanju je Španija.

Foto: Goran Čvorović

Španija je trenutno na drugom mestu prema broju posetilaca, a predviđa se da će imati i do 110 miliona turista godišnje, čime će nadmašiti Francusku (105 miliona) i Sjedinjene Američke Države (100 miliona).

Razlozi za popularnost

Sa prosečno 300 sunčanih dana godišnje, Španija je posebno omiljena zemlja. Tokom letnjih meseci temperature dostižu do 30 stepeni, a čak i zimi ima dosta sunčanih dana.

Predviđanje od oko 110 miliona posetilaca predstavlja povećanje od preko 24 posto, sa oko 84 miliona turista koliko je posetilo Španiju u 2023. godini — što je već rekord. Upravo iz ovih razloga, u ovoj se zemlji već masovno otvaraju novi restorani, barovi i hoteli kako bi se zadovoljile predstojeće potrebe za sve veći broj turista.

Podsetimo, ove godine, Španiju je samo u martu posetilo 6,3 miliona turista, što je 21 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku (INE).

Zemlja je takođe oborila rekord u turističkoj potrošnji tokom istog meseca, sa stranim posetiocima koji su doneli gotovo 8,65 milijardi evra (7,3 milijarde funti), što je povećanje od 29,7 posto u odnosu na mart prošle godine, navodi Cntraveller.com.

Ipak, za sada Francuska ostaje na čelu kao najposećenija zemlja sveta.

Kako kaže Hana Fri, analitičarka za putovanja i turizam u GlobalData:

- Uz Italiju i Španiju, Francuska predstavlja značajan segment rasta u zapadnoj Evropi. Zemlja nije samo popularna među turistima iz Evrope — posebno iz Velike Britanije, Nemačke i Belgije — već je omiljena i među posetiocima iz udaljenijih krajeva, uključujući Kinu i Sjedinjene Države. U stvari, Francuska je jedna od najpopularnijih destinacija za američke putnike u zapadnoj Evropi - rekla je ona.

(b92)

BONUS VIDEO

Pogledajte više