POSLEDNJI TRENDOVI U UREĐENJU STANA: Viseći lusteri i lampe - Evo koje su boje i modeli najmoderniji (FOTO)

Bojana Jovanović

19. 06. 2024. u 19:00

OPREZ, visoki ljudi, u modi su visilice, pazite da ne udarite glavom o njih!

Foto Shutterstock

Ovaj, na prvu loptu neobičan, naziv već se „odomaćio“ na našem tržištu, a odnosi se na rasvetu koja visi sa plafona, na kablu, lancu ili metalnoj šipki, različitih dužina. Reč je o lampama i lusterima najrazličitijih oblika, koji su postali neizostavni deo svakog moderno uređenog prostora. U zavisnosti od toga za koje se od visilica odlučite, one mogu jako osvetljavati prostor, pružiti mu prigušenu svetlost ili obasjati samo određeni deo nameštaja, stavljajući ga na taj način u fokus.

Nekada su, na ovaj način, lusteri ili lampe spušteni toliko nisko da dosežu do samo malo iznad noćnog stočića, fotelja, kreveta, radnog stola ili bilo kog drugog dela nameštaja, pa i detalja poput ukrasnih saksija ili slika. Ukoliko se nalaze iznad omiljenje garniture za sedenje ili stola za ručavanje morate biti pažljivi prilikom ustajanja, da ne biste glavom udarili u njih, ali verujemo da ćete se brzo navići, jer zaista mogu prelepo da izgledaju, pa je šteta ne dati im šansu da osvetle i vaš dom.

Foto: Shutterstock

Takođe, ova vrsta rasvete odličan je izbor ako nemate dovoljno prostora da negde postavite lampu sa postoljem, jer zauzima mnogo manje mesta, a može visiti na visini koja vam najviše odgovara. Što se tiče oblika, veoma su popularni oni nalik zvonu, odnosno abažuru lami koje smo navikli da viđamo na radnim stolovima, a snop svetlosti usmeravaju direktno, u zavisnosti od širine otvora. Akcenat je stavljen na pastelne boje, od žute do svih nijansi plave, a bela im takođe „dobro stoji“.

Foto: Shutterstock

Zanimljiv izbor su  i one nalik običnoj sijalici, koje mogu biti „uokvirene“ trouglom, kvadratom ili nekim još neobičnijim geometrijskim telom, sačinjenim od različitih vrsta materijala, poput metala ili drveta.

Veoma efektno izgleda i sijalica „zarobljena“ u lusteru nalik ribarskoj mreži, ili drvenom fenjeru, ali i ako više njih jednostavno povežete na gajtane i pustite da nonšalantno vise jedna do druge. Ptičje gnezdo još jedan je od neobičnih, a veoma lepih, oblika za luster, kao i onaj nalik modifikovanoj haubi za kosu, ili velikoj, beloj kugli.

Foto: Shutterstock

 

Na prvi mah čini se da se visilice mogu uklopiti samo u minimalistički stil uređenja prostora, međutim, savršeno se kombinuju i sa svim ostalim načinima dizajna enterijera.

Foto: Shutterstock

Pogledajte više