PROVERENO: Da zablistaju kao nove - Evo kako da skinete fleke sa krpa

Bojana Jovanović

08. 07. 2024. u 10:00

Nema te domaćice koja, prilikom pripreme jela, ne uspe da isfleka kuhinjske krpe tako da ih mašina za veš ne može potpuno dobro oprati

Foto Shutterstock

I dok, sa žaljenjem, „flekave“ a čiste krpe gura na dno fioke, dajući prednost onima bez mrlja, ni ne sanja da se one vrlo lako mogu skinuti. Ne, ne mislimo na višečasovno otkuvavanje u ogromnim loncima (mada je i to odličan način kada imate vremena i mogućnosti da ga sprovedete u delo), već na jednostavnije metode pranja, poput ovih:

Zagrejte 10 litara vode do ključanja, sklonite sa ringle, pa u šerpu dodajte 150 g praška za veš, dve kašike suncokretovog ulja, 2 kašike izbeljivača u prahu (ili četiri tečnog) i dobro promešajte. Potopite suve prljave krpe u ovaj rastvor i ostavite ih u njemu sve dok se voda potpuno ne ohladi. Zatim isperite krpe i uživajte u njihovom novom izgledu – i najtvrdkornije fleke će nestati.

Stara, dobra soda bikarbona takođe čini čuda sa masnim flekama na krpama. Sipajte pet kašika sode bikarbone u pet litara vode, zagrejte do ključanja pa u tome iskuvajte krpe. Sve i da se mrlje u potpunosti ne skinu, nestaće sledećim pranjem u veš mašini, mada bi bilo idealno da ih odmah posle iskuvavanja operete mašinski.

Pogledajte više