JEFTINO A ZABAVNO: Porodični odmor u mestu stanovanja

Bojana Jovanović

09. 07. 2024. u 06:30

Postoji li nešto lepše od odmora, pogotovo onog provedenog sa porodicom?

Foto Shutterstock

Nažalost, realizacija ovog zadovoljstva u vidu putovanja često je veoma skupa, pa mnoge familije ne mogu sebi da ga priušte. Međutim, to ne mora obavezno da upućuje na znak jednakosti između boravljenja u mestu stanovanja i dosade.

Podelićemo sa vama nekoliko ideja kako da se sa vašim najbližima i najmlađima osećate i provedete kao na pravom odmoru, iako nigde ne putujete. Pritom ćete napuniti svoje, svakodnevnim rokovima i moranjima, istrošene baterije a da ne ispraznite novčanik. Zvuči obećavajuće?

Obucite se porodično kao turisti, obujte dokolenice, sandale, stavite fotoaparate oko vrata a rančeve na leđa i krenite u obilazak znamenitosti mesta u kom živite. Za ovu priliku možete napraviti i porodične zastavice koje ćete nositi u rukama, baš kao što to čine grupe turista.

Često zaboraljamo da cenimo ono što se nalazi oko nas, a neretko ni ne znamo za lepe kutke koji su nam u komšiluku. Obiđite muzeje, zabavne parkove, mesta od istorijskog značaja ili, pak, novu sladoledžinicu, ovekovečite vedre trenutke fotografijama i za nekoliko godina ćete se začuditi kada se kroz slike podsetite na to šta se sve lepo krije u vašem mestu.

Foto Shutterstock

Organizujte spa predah kod kuće. Napunite kadu toplom vodom, napravite mirisne kupke za vaše najmlađe, porinite brodiće i patkice, pustite omiljenu dečju muziku i pozovite ih da se brčkaju. Donosite im grickalice i sokiće, potom ogrnite u bademantile i uradite im pedikir i manikir, uz mnogo pompe. Zatim ih namažite mlekom za telo i blago masirajte, uz obavezno golicanje. Kada se obuku zamolite ih da vam stave negujuće maske na lice i preuzmu ulogu kozmetičara. Opustićete se i uživati kao da ste u najekskluzivnijem spa centru, s tim što je ovaj vaš lični dodatno prožet ljubavlju i smehom.

Provedite ceo dan napolju. Ustanite sa prvim zracima sunca, pripremite sendviče, voće i napitke po želji i krenite na celodnevni izlet u vama najbližoj prirodi. Šetajte, penjite se po drveću, doručujte i ručajte na travi, dremajte u hladovini drveta, igrajte se žmurke, badmingtona ili „na slovo na slovo“. Dok trepnete, sunce će već biti na zalasku, a vi preumorni i prezadovoljni danom provedenim na svežem vazduhu.

Napravite tematsko veče. Možda ne možete da otputujete u Meksiko, ali možete da Meksiko dovedete u vaš dom, bar na jednu noć. Uključite i najmlađe u pripremu jednostavnih specijaliteta, naučite ih kako da nacrtaju zastavu ove zemlje, koji sokovi se tamo piju i kako se deca oblače. Pustite im crtane filmove sa Brzim Gonzalesom. Nakrivite sombrero, grickajte slamčice i svi zajedno plešite uz meksičku muziku. Za sledeće tematsko veče odaberite drugu državu i tako redom - kroz izvesno vreme zajedno ćete proputovati svet.

Foto Shutterstock

Kampujte – ako nemate opremu pokušajte da je pozajmite od nekoga i porodično otiđite na kampovanje, baš u vašem mestu ili najbližoj okolini, bar na jedan dan, odnosno noć. Šator možete razapeti i u dvorištu, ako baš nemate gde drugde, zabava neće izostati. Osluškujte zvukove, igrajte se i pričajte, pecite kobasice nataknute na drvene štapiće, krećite se noću kao istraživački tim uz pomoć baterijske lampe i sanjajte, svi zajedno pod šatorskim krilom, u vrećama za spavanje.

Napravite nešto zajedno. Ako neko u porodici zna da plete neka vas sve ostale poduči pa prionite na pravljenje odeće u najrazličitijim bojama vunice – taman ćete do zime dovoljno savladati tehniku da biste napravili bar šal, ako ne za sebe onda za lutku! Igrajte se glinom, pravite figurice i pecite ih u rerni, slikajte bojama po velikom platnu svi zajedno (prethodno se zaštitite keceljama od prljanja), slažite slagalice i najlepšu uramite, ispecite hleb… Sve zajednički napravljeno mnogo je vrednije od kupljenog, a o ovako kreativno kreiranim uspomenama da ni ne govorimo.

Pogledajte više