ŽELE DA GA DODIRNU VRHOM PRSTA: Otkriveno zašto bebe do 14 meseci stalno pokazuju rukama

Bojana Jovanović

07. 06. 2024. u 18:34

ZAŠTO bebe pokazuju rukom u određenom pravcu?

Foto Shutterstock

Razlog zašto to čini svako dete, od devetog do 14. meseca, ranije nije bio sasvim jasan, ali istraživači danas veruju da imaju odgovor. U pitanju je želja da dodirnu objekat na koji pokazuju.

Francuski stručnjaci smatraju da ovaj fenomen potiče od pokušaja da se stvari dodirnu, na istraživački način - vrhom prsta. Sproveli su eksperimente, koji su uključivali grupe beba od 18 meseci, ali i odrasle osobe i tvrde da rezultati potkrepljuju hipotezu.

Prilikom jednog testa posmatran je način na koji su ispitanici rotirali zglobove kada su pokazivali na objekte. Na primer, kako su pokazivali na magnet pričvršćen za desnu stranu kutije koja je postavljena direktno ispred njih. Čak i bebe, ako su koristile desnu ruku da je upere u magnet, često su rotirale zglob za gotovo 180 stepeni, tako da je jastučić njihovog "pokazivačkog" prsta bio usmeren ka magnetu, kao da poseže da ga dodirne. Tokom drugog ispitivanja testirali su kako ljudi tumače gest pokazivanja koji izvodi neko drugi. Pokazalo se da 18-mesečna i trogodišnja deca, ali ne i devetogodišnjaci i odrasli, razumeju gest pokazivanja kao nečiji pokušaj da dodirne predmet, a ne da prstom usmeri pažnju u određenom pravcu.

Kahal O'Medigen, jedan od naučnika francuskog istraživačkog tima kaže da studija nudi biološko objašnjenje kako deca stižu do prekretnice u razvoju kada uče da se fokusiraju na predmet, uz pomoć druge osobe.

Pogledajte više