NA LISTI NIJE KAFA: Ovo su turska tradicionalna pića (FOTO)

I. Samardžić

05. 06. 2024. u 15:55

Uz čuveni napitak od fermentisanih žitarica, šerbet i čaj su obavezni deo ovdašnje gastronomske kulture. Boza je kao lek, posebno u zimskim, hladnim danima, a šerbet poboljšava varenje, reguliše krvni pritisak, snižava holesterol, čini kožu glatkom .

Foto: I.S.

Ukoliko vas put nanese u Tursku, posebno deo koji je na osmanskoj ruti, na potezu od Istanbula, Burse i Bilečika, ne smete propustiti da probate napitke koje ovaj narod, poznat po bogatoj gastronomiji, spravlja za bolje zdravlje.

Boza je napitak od fermentisanih žitarica, koji se obično pravi od prosa, iako mnogi koriste i kukuruz. Gust je, slatko - oporog ukusa, služi se sa cimetom i leblebijama. Boza se smatra veoma lekovitim napitkom posebno u zimskim, hladnim danima. U Istanbulu, u poznatoj prodavnici, otvorenoj daleke 1876. godine u četvrti Vefa, i danas se ovaj tradicionalni napitak služi nalik na vremena kada su prodavnice boze bile stecište društvenih dešavanja.

Šerbet se u Turskoj služi kao hladni, osvežavajući napitak. Bio je nezaobilazno piće turskih sultana. Jedan od najpoznatijih, Sulejman Veličanstveni bio je obožavalac šerbeta. Ovaj napitak se pravi od bilja, latica cveća, voćnih sokova, a kombinuje se sa šećerom kako bi se postigla struktura sirupa koji se kasnije razblažuje vodom. Raznolikost ukusa i boja postiže se korišćenjem raznih začina. Služi se tokom ceremonija, proslava, rođenja ili rođendana, kako bi se gostima ukazala posebna čast. Šerbet, osim osvežavajućeg ukusa ima i mnoge zdravstvene prednosti - poboljšava varenje, reguliše krvni pritisak, snižava holesterol, čini kožu glatkom.

ČAJ je obavezni deo turske gastronomske kulture. Pije se uz ili na kraju obroka i služi u malim, posebo dizajniranim, staklenim čašama. Ova tradicija je duboko ukorenjena u svakodnevnom životu i ima poseban značaj u turskom društvu. Ako vas domaćini u Turskoj ponude čajem, nemojte ih odbiti. Ponuđeni čaj smatrajte dobrodošlicom. I turski čaj ima mnogobrojne zdravstvene koristi - bogat je antioksidansima, smanjuje holesterol i poboljšava probavu.

Pogledajte više