ŠTA DECA TRAŽE NA INTERNETU: Kasperski otkrio najposećenije sajtove

Predrag Stojković 31. 05. 2024. u 18:10

KOMPANIJA Kasperski objavila je danas svoj godišnji izveštaj o popularnim dečijim interesovanjima na internetu i, kada je reč o aplikacijama, ispostavilo se da deca najviše koriste Jutjub sa čak 28 odsto ukupnog vremena provedenog za ekranom, saopštila je kompanija.

Foto Shutterstock

Kako se navodi, slede TikTok sa 14,7 odsto i Vocap (WhatsApp) i 14,6 odsto, dok se Instagram našao na četvrtom mestu sa 9 odsto udela.

Pomenuta kompanija napominje da je to iustraživanje uradila kako bi pomogla roditeljima da bolje upoznaju navike svojih mališana dok su na internetu i ponudila im digitalna rešenja koja im omogućuju da decu zaštite od potencijalnih negativnih iskustava.

Najnovija analiza temelji se na anonimnim podacima, pretraživačkim upitima, najpopularnijim Android i Vindous aplikacijama, koje su dobrovoljno dostavili korisnici alata Kaspersky Safe Kids.

Ove godine analizirani su podaci za mobilne (Android) i desktop platforme (Windows).

Eksperti iz kompanije Kasperski su se potrudili da objasne najnovije trendove iz onlajn sveta kako bi pomogli roditeljima. Kada je reč o blogerima, čiji je sadržaj uglavnom posvećen gejmingu, dominiraju pretrage na Jutjub platformi, a ova kategorija se uglavnom sastoji od strimera i onih koji rade recenzije.

Najpopularniji gejming influenseri u svetu su SSundee, Aphmau, KreekCraft.

Na Jutjub platformi u prethodnoj godini deca su najviše pretraživala mim "Gegagedigedagedago", koji je bio veoma popularan, posebno među najmlađom populacijom.

Najtraženiji muzički žanrovi među decom bili su Phonk i Nightcore, a najopopularniji uvetniici Olivija Rodrigo i Tejlor Svift.

Među filmovima izdvaja se treći nastavak serije Rokdog, koji prati dalje avanture Bodija, tibetanskog mastifa, a posebno iščekivan bio je Kung Fu Panda 4, objavljen u martu 2024. godine.

Najpopularnije igrice i dalje su Fortnite, Minecraft, Brawl Stars, Roblox, Genshin Impact...

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pogledajte više