PRVI PUTNIK JOSIP BROZ: Na današnji dan proradila pruga Beograd-Bar

D. B. M. 30. 05. 2024. u 06:30

PLAVI voz – jedan od najpoznatijih i najpopularnijih vozova u celom svetu izgrađen je davne 1959. godine za putovanja nekadašnjeg predsednika bivše SFRJ (Socijalističke Federativne Republike Jugoslacije) Josipa Broza Tita.

Foto P. Milošević

Voz je projektovan da zadovolji sve uslove za Titov ugodan boravak, kao i protokolarne obaveze tokom putovanja u zemlji i u inostranstvu.

Prvi put je iz Beograda prema Baru krenuo na današnji dan 1976. godine. Ovim događajem tadašnja jugoslovenska, a sadašnja srpska prestonica je prugom spojena sa morem.

Inače, maršal Tito je Plavim vozom prešao više od 600 hiljada kilometara putujući njime prugama kroz Jugoslaviju, ali i van nje uFrancusku, Poljsku, Austriju, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Grčku i SSSR. A, ovim vozom putovalo je preko 60 stranih državnika i državnih delegacija među kojima su i najuticajniji lideri 20. veka : Hruščov, Brežnjev, U Nu, Naser, Gandi, Ahmed Ben Bela, Seku Ture, Dželal Bajar, Konstantin Karamanlis, grčki kralj Pavle i kraljica Frederika, britanska kraljica Elizabeta, princ Filip i princeza Ana, kao i mnogi drugi.

Pogledajte više