TRIKOVI KOJE MORATE ŠTO PRE NAUČITI: Evo kako da vam uskršnja jaja ne pucaju, a boja bude savršena
BLIŽE se dani kada počinje farbanje jaja. Bez obzira na tehniku koju odaberete, potrebno je da skuvate jaja tako da ne popucaju. Ako vam se to dešava, trebalo bi da primenite ove savete.
Zašto je važna so?
I naše bake solile su vodu u kojoj su kuvale jaja, a mera je pola kašike soli na litar vode. A zašto se to radi? Ako neko jaje pukne, belance neće iscureti, već se zgrušati. Takvo jaje ćete moći ipak da ukrasite. Neke domaćice uz so dodaju i pola kašičice sirćeta, da još više smanje šanse za pucanje jaja.
Pretamna jaja
Prva greška koju ljudi često naprave odnosi se na kupovinu tamnih jaja. Ako želite svetlija i izraženije boje kupujte bela jaja ili koristite trik sa sirćetom da ih izbelite.
Neujednačena boja jaja
Ponekad nakon vađenja jaja iz obojene vode pokaže se da je boja na jednom delu jaja bolje primila nego na drugom. I iako ih uvek možete namestiti da lepa strana bude vidljiva, ovu grešku možete izbeći jednostavnim pranjem jaja nakon kuvanja. Zašto? Jaja nisu uvek savršeno čista i na njima se zna naći sitna prljavština i naslage. Na tim mestima ljuska će poprimiti drugačiju boju.
Boja se slabo primila
Prateći uputstva na kesicama s bojom ili savete za bojenje na prirodni način ponekad rezultat zna da bude poražavajući. Jaja nisu poprimila jarke boje, nego izgledaju kao da imaju lagani premaz.
Rešenje je – ne pridržavati se striktno uputstva. Što više praha razmutite u vodi, to će boja biti intenzivnija. Najbolje da bude kao pasta u koju ćete umočiti jaja i ostaviti neko vreme da stoji.
Dekupaž tehnika – problem sa salvetama
Ova tehnika je jako popularna. Najčešće se ljudi razočaraju rezultatom jer jaja izgledaju naborano. Salvete se pomere i izgužvaju, a kad želite da ih raširite pucaju.
Ovaj problem je najlakše rešiti lakom za kosu. Nakon što zalepite deo salvete odmah je malo naprskajte s lakom i ostavite par minuta da se osuši. I tako svaki put kad zalepite novi komadić salvete.
(najžena.alo)
BONUS VIDEO: Dr Novosti : Toksini u hrani | Aleksandra Buha Đorđević |