ČAK JE I BAJDEN PROBAO PEČENJE SA IBARSKE MAGISTRALE: U ovom selu su pečenjare duž celog puta, rade non-stop, a đacima je to svakodnevna užina

Novosti Onlajn

26. 09. 2023. u 10:33

U SELU Stopanji, koje se nalazi kod magistralnog puta između Trstenika i Kruševca, živi 1.300 stanovnika, a postoji čak osam pečenjara. Ranije ih je bilo i više. Meštani žive od poljoprivrede, a ekonomsku sliku kraja i te kako popravljaju kafane pokraj puta. Uprkos dobrom poslovanju, ugostitelji brinu za budućnost.

Foto: S. Babović

I američki predsednik Džo Bajden je 2009. godine probao pečenje u Stopanji, bar tako vole da se pohvale meštani. Načičkane pečenjare dežurne kao apoteke - rade 24 sata. U tom selu školarci užinaju sendvič sa 100 grama prasetine. Navijači rado svrate da ukradu jagnje, a stranci traže koji kilogram više da ponesu.

- Mislim da ne postoji mesto u Srbiji gde nisu čuli za Stopanju. Tajna je u dobro pečenom pečenju, hrskava kožica, dobro pečeno i ništa drugo - kaže Dragana Jevtić, vlasnica pečenjare. Vlasnik pečenjare Radiša Gašić navodi da trenutno u Stopanji ima osam do deset pečenjara koje rade. "Moj utisak je da, i kad bi nas bilo više, da bi i to radilo", dodaje Gašić.

Prve krajputaške pečenjare otvorene su šezdesetih godina. Danas imaju i "Pečenijadu" u čast kafane i vrućeg pečenja. Stopanja je selo u Srbiji sa najvećim brojem pečenjara po glavi stanovnika, a miris vrućeg pečenja širi se Ulicom kosovskih junaka koja je i glavna ulica u ovom mestu. Red za pečenje najčešće se čeka nedeljom.

Neobično je i da je u selu pečenjara uspela da opstane i jedna ribarnica. Vlasnik ribarnice Siniša Smiljković kaže da meštani Stopanje ipak više vole pečenje. 

- Ispravnije je jesti ribu nego pečenje, zbog zdravlja, ali ovde više vole pečenje. Jedu pečenje svakog dana, a samo ih post natera da jedu šarana - naglašava Smiljković.

BONUS VIDEO: KO MOŽE DA ODOLI - Prasetina u Srbiji zauzima važno mesto na prazničnim trpezama

(Mondo)

Pogledajte više