SVETSKI DAN SRCA: Aktivan pristup može spasiti živote

Novosti online 30. 09. 2024. u 11:57

SVETSKI dan srca obeležava se svake godine treće nedelje u septembru i predstavlja globalnu inicijativu usmerenu na podizanje svesti o važnosti prevencije i borbe protiv kardiovaskularnih bolesti.

Foto: Shutterstock

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u svetu, odgovorne za čak 18,6 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Prema procenama, taj broj će porasti na 23 miliona do 2030. godine, što ukazuje na ozbiljnost ovog zdravstvenog problema.

Ove godine akcija nosi slogan: Aktivan pristup može spasiti živote

Srčani i moždani udari čine najveći procenat kardiovaskularnih bolesti, a često su uzrokovani nezdravim životnim stilom. Statistika pokazuje da se najmanje 80% prevremenih smrti od srčanih i moždanih udara može sprečiti eliminisanjem ključnih rizika kao što su neaktivnost, nezdrava ishrana i pušenje.

Stanje u Srbiji

Kao deo globalne zajednice, ni Srbija nije pošteđena negativnih statistika u vezi sa kardiovaskularnim bolestima. U 2023. godini, bolesti srca i krvnih sudova bile su uzrok smrti kod 48.277 ljudi u Srbiji. Ovaj podatak ukazuje na hitnost rešavanja problema u oblasti javnog zdravlja i potrebu za aktivnijim merama prevencije.

Prevencija ne znači samo smanjenje broja smrtnih slučajeva, već i poboljšanje kvaliteta života

Redovni sistematski pregledi, edukacija o zdravim navikama i promovisanje fizičke aktivnosti mogu značajno doprineti smanjenju stope obolelih. Zbog kompleksnosti problema, to nije samo zadatak za države i zdravstvene institucije, već za celo društvo.

 

Uloga kompanija u promociji zdravlja

Odgovorne kompanije širom sveta, uključujući Srbiju, sve više prepoznaju važnost brige o zdravlju svojih zaposlenih. Kompanija NIS pruža dobar primer toga kako korporativni sektor može doprineti opštoj zdravstvenoj slici društva. Kroz redovne sistematske preglede, NIS je u 2023.godini omogućio da više od 5.500 zaposlenih proveri svoje zdravstveno stanje i obavi skrining za kardiovaskularne i druge bolesti. Pored toga, kompanija organizuje edukativne radionice i sportsko-rekreativne aktivnosti kako bi podstakla zdrav način života među zaposlenima. Ovakve inicijative predstavljaju ključni aspekt korporativne odgovornosti. Zdravi zaposleni ne samo da doprinose produktivnosti kompanije, već i smanjuju pritisak na zdravstveni sistem zemlje. Promocija zdravih navika kroz radno okruženje može imati značajan pozitivan uticaj na celo društvo.

Prevencija i ključne poruke

U suštini, poruka Svetskog dana srca jeste da prevencija može spasiti živote. Svi mogu preduzeti korake ka očuvanju zdravlja srca – bilo kroz prestanak pušenja, uvođenje fizičke aktivnosti u svakodnevni život ili promenu ishrane ka uravnoteženijem modelu. Redovni medicinski pregledi i rano prepoznavanje simptoma takođe igraju ključnu ulogu.

Pogledajte više