Kompanija NIS sa 144,5 miliona dinara podržava „zelene“ projekte

Novosti online 29. 07. 2024. u 17:16

Program „Zajednici zajedno“ ove godine usmeren na obnovljive izvore energije

Foto: NIS

Ovogodišnje leto obeleženo izuzetno visokim temperaturama i toplotnim talasima kojima svi svedočimo, još jednom nas je podsetilo na klimatske promene u kojima živimo. Stoga, sve su češći apeli da svako uradi koliko može kako bi se klimatske promene ublažile, a privreda je jedan od ključnih faktora koje u tome mogu pomoći.

Osim što velike kompanije mogu unutar svojih procesa da poboljšaju poslovanje i umanje uticaj na okolinu, još uvek je mali broj kompanija koje i spolja, u sredini u kojoj rade unapređuju kvalitet života u zajednicama u kojima rade.

Jedan od pozitivnih primera u našoj zemlji je kompanija NIS. Najnoviji primer nam stiže u nedavno raspisanom konkursu ove kompanije za finansiranje projekata sa ciljem povećanja proizvodnje “zelene” energije u koje će uložiti 144,5 miliona dinara. O čemu je reč?

U okviru programa “Zajednici zajedno” pod sloganom „Zajedno za zelenu energiju“, ove godine kompanija NIS želi da, u saradnji sa svojim partnerima, podstakne realizaciju ekoloških projekata koji će doprineti korišćenju solarne energije za sopstvenu proizvodnju električne energije postavljanjem solarnih panela na objekte ustanova od javnog značaja. U aktuelnom konkursu za finansiranje projekata mogu učestvovati obrazovne, naučne i zdravstvene ustanove, kao i  ustanove kulture, socijalne zaštite  i sportske ustanove koje se nalaze na teriotriji  13 partnerskih gradova i opština obuhvaćenih programom: Beograd, Novi Sad, Čačak, Niš, Kikinda, Pančevo, Zrenjanin, Požrevac, Srbobran, Kanjiža, Novi Bečej, Žitište i Veliko Gradište.

Fokusirajući se na obnovljive izvore energije, kompanija NIS u saradnji sa svojim institucionalnim partnerima u ovogodišnjem programskom ciklusu, Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine, nastoji da podrži društvo u smeru održivosti i ukaže na važnost očuvanja prirode i njenih resursa. Prijave na ovogodišnji konkurs  traju do 13. septembra 2024. godine do 16 časova, a uslovi i propozicije konkursa objavljeni su na sajtu kompanije NIS i sajtovima partnerskih lokalnih samouprava. O projektima koji će biti podržani odlučuje komisija, a rezultati će biti objavljeni na sajtu NIS-a tokom oktobra tekuće godine.

Kompanija NIS putem programa „Zajednici zajedno“ već 15 godina kontinuirano ulaže u infrastrukturna unapređenja objekata od javnog značaja u zajednicama u kojima posluje, a svoje aktivnosti u velikoj meri usmerava i na mlade, opravdavajući svoj slogan „Budućnost na delu“. Do sada je samo u okviru programa “Zajednici zajedno” realizovano preko 1100 različitih projekata, u koje je uloženo više od 1,7 milijardi dinara.

Pogledajte više