OTVORENA VRATA NA ŠUMARSKOM FAKULTETU: Priroda se brani znanjem

Lj.B.

28. 10. 2024. u 11:29

ŠUMARSKI fakultet u subotu 2. novembra od 12 do 15 časova otvara vrata za sve zainteresovane koji žele da saznaju kako se priroda brani znanjem.

šumarski fakultet

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa četiri studijska programa: Šumarstvo, Tehnologije drveta, Pejzažna arhitektura i hortikultura i Ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa.

Program događaja otvara Dekan Šumarskog fakulteta, prof. dr Branko Stajić, koji će predstaviti tradiciju i vrednosti fakulteta. Nakon toga, posetioci će u pratnji studenata-mentora istražiti laboratorije, izložbene prostore i učionice fakulteta. Tokom obilaska, svi prisutni će moći da učestvuju u radionicama i eksperimentima uživo uz podršku nastavnika i saradnika.

Tokom obilaska, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa radom različitih laboratorija i učestvuju u radionicama i eksperimentima.

Postavka „Zaštiti prirodu“ obuhvata radionice kao što su: „Upoznajte šumu“, „Doktori za šumu“ i „Algoritam šume“. Ove radionice će pomoći učesnicima da otkriju šta sve čini „Šumu budućnosti“ i kako tehnologija može doprineti njenom očuvanju i održivosti, uz istraživanje različitih načina korišćenja i zaštite šumskih resursa. Pored toga, posetoci će imati priliku da vide i jednu od najvećih atrakcija – vrednu zbirku lovačkih trofeja sa skoro svih kontinenata, koja je po svom sadržaju i značaju jedinstvena u našoj zemlji, kada su u pitanju visokoškolske obrazovne i naučne institucije.

Za one koji žele da istraže svet obrade drveta, pripremljena je postavka „Pokreni se“, koja uključuje radionice: „Super moći drveta“, „Tehnološka avantura“ i „Stolice na testu“. Ove radionice otkrivaju kreativne procese obrade drveta i njegovu transformaciju u gotove proizvode, uz demonstraciju savremenih metoda za projektovanje proizvoda od drveta.

Pejzažna arhitektura će biti predstavljena kroz postavku „Put stvaranja“ u Analognoj, Digitalnoj i Art laboratoriji. Posetioci će imati priliku da istražuju oblikovanje prostora, koristeći kreativne tehnike i digitalne alate kroz interaktivne radionice.

U okviru postavke „Priroda u fokusu – Ekoinženjering“, radionice „Ekologija je stvarna“ i „Laboratorija na otvorenom“ posvećene su istraživanju održivih ekoloških rešenja. Učesnici će otkriti kako se zaštita zemljišnih i vodnih resursa sprovodi u praksi, uz aktivno učešće u eksperimentima na terenu.

Po završetku zvaničnog dela programa, posetioci će imati priliku za neformalno druženje sa nastavnicima i studentima u Arboretumu Šumarskog fakulteta – jedinstvenom zelenom prostoru koji predstavlja živu laboratoriju za proučavanje različitih vrsta biljaka.

Ova manifestacija nudi jedinstvenu priliku da svi zainteresovani bliže upoznaju fakultet, njegove resurse i atmosferu koja podstiče obrazovanje i istraživanje u korist očuvanja prirode.

Pogledajte više