SASTANAK REKTORA IZ CENTRALNE EVROPE: Saradnja među talentovnim pojedincima

Lj.B.

24. 10. 2024. u 11:27

Sastanak rektora univerzitetske asocijacije CE7 koja okuplja centralnoevropske univerzitete održan je na Univerzitetu u Ljubljani, a ideja je da se poboljšaju okvirni uslovi za istraživanje i obrazovanje širom Evrope, stimuliše saradnju između talentovanih pojedinaca i pokaže kreatorima politike da postoji više onoga što ujedinjuje istraživačke univerzitete nego što ih razdvaja.

univerzitet u beogradu

Na sastanku su učestvovali prof. dr Gregor Majdič, rektor Univerziteta u Ljubljani, prof dr Tomas Aser, rektor Univerziteta u Tartu, prof. dr Laslo Borhi, rektor Univerziteta Eotvos Loran, prof. dr Ladislav Krištoufek, prorektor za istraživački rad na Karlovom univerzitetu, prof. dr  Jurica Pavičić, prorektor Univertiteta u Zagrebu i prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu.

Prof. Gregor Majdič, rektor Univerziteta u Ljubljani, obratio se prisutnima i istakao značaj saradnje CE7 u oblasti visokog obrazovanja i istraživanja i rešavanja relevantnih pitanja. Glavna diskusija sastanka bila je fokusirana na to kako poboljšati vidljivost CE7 grupe i učiniti je proaktivnijom.

Iako su sve članice CE7 zadovoljne napretkom ostvarenim od potpisivanja obnovljenog sporazuma između LERU (Lige evropskih istraživačkih univerziteta) i CE7 2022. godine, članice i dalje smatraju da je potrebno unaprediti odnos, tako da budu više uključeni u određene LERU aktivnosti, kao i da doprinesu izradi političkih dokumenata u oblastima koje su važne i za LERU i za CE7, odnosno vodeće evropske univerzitete.

Učesnici su takođe razgovarali o lobiranju u okviru njihovih evropskih univerzitetskih saveza i koordinaciji na nacionalnom nivou sa lokalnim vladama i ministarstvima. U završnoj sesiji učesnici su podelili svoja iskustva i stavove o temama bezbednosti istraživanja, otvorene nauke (Elsevair), rangiranja, veštačke inteligencije i internih preporuka za saradnju sa međunarodnim partnerima.

Pogledajte više