UNIVERZITET U KRAGUJEVCU: Predstavljeni programi Fonda za nauku Ideje 2024 i dijaspora – Istraživačke posete

V. Hadžić 22. 10. 2024. u 19:02

Fond za nauku Republike Srbije održao je Info dan u Rektoratu kragujevačkog Univerziteta na kome su predstavljeni programi „IDEJE 2024 i DIJASPORA – Istraživačke posete“. Univerzitet u Kragujevcu je prvi, od ukupno pet velikih univerzitetskih centara u Srbiji, u kojima se održava info dan. Sledeći se organizuje 4. novembra u Rektoratu Univerziteta u Nišu.

Foto : UK

U Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu okupilo se više od 90 istraživača. U ime Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, obratio im se pomoćnik ministarke, gospodin Vladimir Radovanović, ističući značaj kontinuiranog ulaganja i razvoj istraživanja i inovacija u Srbiji i nastojanje Ministarstva da pruži podršku projektima naših naučnika.

– Na prvom programu IDEJE učestvuje skoro trećina istraživača koji su angažovani na projektima u okviru svih programa Fonda za nauku. Verujem da će se kontinuitet važnih ideja nastaviti u novoj fazi programa IDEJE i da će se inovativnost, produktivnost i kreativnost koja krasi našu nauku nastaviti u novom programskom ciklusu od tri godine i da ćemo na kraju razviti nove mogućnosti kako za našu državu, tako i za našu nauku, naučnike i naučnoistraživačke organizacije - rekao je Radovanović.

V.d. direktora Fonda za nauku Republike Srbije prof. dr Nenad Filipović istakao je da Fond radi na pružanju kontinuirane podrške istraživačima, kako bi njihovi projektni predlozi bili što uspešniji i kako bi nauka bila zastupljena u svim delovima Srbije.

ovog – Želimo da sarađujemo sa fondovima za nauku iz čitavog sveta i očekujem da ćemo u narednom periodu ostvariti zajedničke programe sa drugim inostranim fondovima. Posebno nam je važno da ulažemo u mlade, da ih podstaknemo da se uključuju u naučnoistraživački rad, da ostanu u zemlji i rade na projektima koji će stvarati važne rezultate - rekao je prof. dr Filipović.

Foto : UK

Program IDEJE 2024 je namenjen osnovnim i primenjenim istraživanjima iz svih oblasti nauke. Ukupan budžet programa je 24 miliona evra, a javni poziv za ovaj program će biti otvoren do 31. januara 2025. godine. Program DIJASPORA – Istraživačke posete namenjen je finansiranju poseta istraživača iz dijaspore naučnicima u Srbiji. Ukupan budžet programa je 800.000 evra, a javni poziv za program otvoren je do 31. decembra 2024. godine.

Kroz ovaj program finansiraće se šest potprograma: prirodne nauke i matematika, tehničko-tehnološke nauke, biotehničke nauke, biomedicinske nauke, veštačka inteligencija i društvene i humanističke nauke. Javni poziv za podnošenje predloga projekata je otvoren 10. oktobra 2024. godine, a rok za podnošenje aplikacija je 31. januar 2025. godine u 15 časova.

Drugi program, Dijaspora – Istraživačke posete, nastoji da pruži podršku saradnji sa dijasporom i namenjen je finansiranju poseta istraživača iz dijaspore naučnicima u Srbiji. Javni poziv za prijavu predloga projekata je otvoren 9. oktobra 2024. godine i trajaće do 31. decembra 2024. godine, do 12 časova.

U sklopu podrške istraživačima tokom pripreme predloga projekata za oba programa, Fond za nauku Republike Srbije će svake dve nedelje organizovati onlajn Otvorena vrata.

Pogledajte više