NACIONALNA ČITANKA PREDSTAVLJENA ĐACIMA U PRIBOJU: "Riznica" uskoro u svim učionicama

Lj.B.

14. 10. 2024. u 15:21

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Jasmin Hodžić posetio je danas Osnovnu školu „Desanka Makismović“ u Priboju i sa učenicima i nastavnicima razgovarao o Nacionalnoj čitanci „Riznica“. On je na početku učenicima drugog razreda predstavio Nacionalnu čitanku.

arhiva

- Verujem da će Nacionalna čitanka imati posebno mesto u obrazovno - vaspitnom sistemu Republike Srbije i da  će u svakom učeniku podstaći osećanje ponosa i ljubavi prema svojoj zemlji kroz upoznavanje sa osnovnim vrednostima, istorijom, kulturom i identitetom, ali i pomoći im da razviju svest o raskoši svih kultura koje postoje u državi Srbiji- naveo je Hodžić.

On je dodao da su sadržaji u čitanci podeljeni u pet poglavlja, te da će se učenici upoznati sa pojmovima domovine i otadžbine i da su predstavljene značajne ličnosti iz kulture, važne institucije, prirodne lepote.
- Bogatstvo  je u različitosti i susret sa drugim kulturama obogaćuje živote svih nas, uči nas toleranciji i međusobnom poštovanju, prijateljstvu i razumevanju - naveo je Hocić.  

On je  istakao da će učenici Nacionalnu čitanku „Riznica“ dobiti besplatno i da je toku distribucija po školama.
 Tokom ove školske godine, kao što je predviđeno Zakonom, i ostali učenici će dobiti nacionalne čitanke, biće ih  ukupno četiri. Osim za  učenike prvog i drugog razreda, posebne čitanke će dobiti učenici trećeg i četvrtog razreda, zatim učenici od petog do osmog razreda, kao i učenici srednjih škola.

Pogledajte više